Tai, kad daržoves valgyti sveika, žinome visi. Šiuo metu mokslininkai tiria tam tikrų daržovių poveikį žmogaus sveikatai. Tyrimų rezultatai stulbina. Sužinokite, kodėl sveika valgyti brokolius, briuselio kopūstus ir pomidorus.
Brokoliai ir briuselio kopūstai
Amerikiečių mokslininkai teigia, kad brokoliai ir briuselio kopūstai mažina tikimybę atsirasti vėžiniams navikams.
Origono valstybinio universiteto (JAV) mokslininkai nustatė, kad brokoliai ir briuselio kopūstai turi stiprų priešvėžinį cheminį komponentą, vadinamą sulforafanu. Jis skatina fermentų, šalinančių iš organizmo toksinus, gamybą. Kuo jaunesni brokoliai ir briuselio kopūstai, tuo juose daugiau sulforafano. Amerikiečių mokslininkai mano, kad šios daržovės dėl juose esančio sulforafano veikimo sėkmingai gali būti naudojamos kaip profilaktinė priemonė, užkertanti kelią skrandžio ir prostatos vėžio atsiradimui.
Pomidorai
Priešvėžinėmis savybėmis pasižymi ir taip visų mėgstami pomidorai. Priešvėžinėmis savybėmis pasižymi ir likopenas, kurio gausu pomidoruose. Likopenas - tai pigmentas, suteikiantis pomidorams ryškiai raudoną spalvą. Jis mažina širdies ir kraujagyslių ligų, kai kurių vėžio rūšių atsiradimo riziką. Likopenas, kaip ir betakarotinas, yra stiprus natūralus antioksidantas - vitamino A pirmtakas, tačiau du kartus veiksmingesnis už betakarotiną. Jis neutralizuoja žalingą laisvųjų radikalų poveikį organizmui ir gali užkirsti kelią žarnyno, stemplės, skrandžio, plaučių vėžio susidarymui. Likopeną organizmas geriausiai pasisavina iš termiškai apdorotų produktų. Todėl drąsiai pomidorus galima naudoti padažams ir sriuboms, nesibaiminant, kad jie praras savo naudingąsias savybes.
Daržovės, kuriose gausu vitamino E
Mokslininkai įrodė, kad vitaminas E taip pat svarbus antioksidantas, saugantis organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, slopinantis daugelio kenksmingų medžiagų, sukeliančių riziką susirgti vėžiu, poveikį. Vitaminas E stiprina organizmo imunitetą ir apsaugo nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių. Todėl be brokolių, briuselio kopūstų ir pomidorų taip pat nereikėtų pamiršti papajų, raudonųjų greipfruktų, mangų, žaliųjų salotų, riešutų ir alyvų aliejaus, kuriuose gausu vitamino E.
Mokslasplius ir Įveikligą.lt informacija
Skaitykite daugiau straipsnių apie maistą
Komentara