olive oilAlyvuogių aliejus gaminamas iš alyvmedžio vaisių. Jį galima vadinti natūraliomis sultimis, nes aliejai alyvuogėje sudaro daugiau nei trečdalį ir spaudžiant alyvuoges bėga ne sultys aliejaus pavidalu.

Kokybiškuose alyvuogių aliejuose puikiai išsaugomas skonis, kvapas, vitaminai ir kitos gerosios alyvmedžių vaisių savybės. Jis yra vienintelis augalinis aliejus, kuris gali būti vartojamas iš karto šviežiai išspaudus iš vaisių.

Vienas iš alyvuogių įvertinimo kriterijų yra rūgštingumas, kuris reiškia aliejinės rūgšties kiekį gramais 100 gr. alyvuogių aliejaus kiekyje. Rūgštingumo laipsnio negalima nustatyti ragaujant. Kuo rūgštingumas mažesnis, tuo geriau, nes tai reiškia, kad aliejus buvo pagamintas iš sveikų, gerai aliejui tinkančių alyvuogių. Aliejaus rūgštingumas yra tiesiai susijęs su panaudotų alyvuogių kokybe. Bet pats rūgštingumas negali būti vieninteliu kriterijumi, nes pasitaiko aliejų su labai mažu rūgštingumu, bet jų skonis, spalva arba aromatas yra anaiptol ne tobuli.

Alyvuogių aliejus labai gerai toleruojamas skrandyje. Iš tiesų, alyvuogių aliejaus apsauginė funkcija teigiamai veikia opas ir gastritą. Alyvuogių aliejus aktyvina sekreciją tulžyje ir kasoje, todėl sumažėja šių organų negalavimai, nesiformuoja akmenys tulžyje. Ispanų mokslininkai atliko tyrimus dėl žarnyno vėžio rizikos sumažėjimo vartojant alyvuogių aliejų. Paaiškėjo, kad naudojant šį aliejų net ir labai mažomis dozėmis, žanyno vėžio rizika sumažėja. Alyvuogės taip pat teigiamai veikia žmogaus kraujagysles ir širdies darbą, todėl vartojantantiems alyvuogių aliejų ar alyvuoges, tenka mažesnė infarktų ar insultų rizika.

Aliejaus rūšys:

Yra daug alyvuogių aliejų skirstymo būdų. Vienas jų:

  1. „extra“ (liet. ypač grynas alyvuogių aliejus) – jo rūgštingumas yra mažesnis negu 1% – geriausiuose aliejuose netgi 0,225% – tokį rezultatą galima pasiekti tik tada, kai alyvuogės buvo surinktos rankomis, o aliejaus spaudimas buvo pradėtas per 24 valandas po alyvuogių surinkimo. Aliejai, turintys pavadinime „extra“, yra pirmojo spaudimo, tačiau aliejai „extra“ mūsų parduotuvėse minimaliai atitinka šios rūšies aliejaus reikalavimus.

  2. „average“ – gaminama iš labiau prinokusių negu „extra virgin olive“ alyvuogių ir turi rūgštingumą iki 1,5%.

  3. „strong“ – rūgštingumas iki 2%.

Ispaniško alyvuogių aliejaus rūšys:


Itališko aliejaus rūšys:

alyvuoge.jpgItalijoje, kad galima būtų įvertinti aliejaus kokybę, buvo įvestas PANEL TESTAS. Alyvuogių aliejaus žinovai ir tikri gurmanai įvertina visokias produkto savybes ir galutinai priskiria aliejui atitinkamą įvertinimą balais. Daugiausia aliejus gali gauti 6,5 balo – „gaminys neturi jokių defektų“, t.y. idealus. „Egzamino“ metu įvertinamas skonis, aromatas, spalva, na ir žinoma rūgštingumas. Realybėje labai retai kuris alyvuogių aliejus gauna tuos gamintojo išsvajotus 6,5 punktus. Bet tiesa yra tokia, kad produktas parduodamas su „Olio Extravergine di Oliva“ pavadinimu negali turėti mažiau negu 5,5 punktus - tai reiškia smulkias pastabas, kurios vis dėlto beveik neturi įtakos aliejaus skoniui, spalvai ir aromatui. Kitu labai svarbiu vertinimo kriterijumi yra rūgštingumas.

Itališkų aliejų rūšys atsižvelgiant į jų rūgštingumą ir Panel Testo įvertinimą skirstomos į:

Kitos daug prastesnės rūšys yra:

 

Naudinga žinoti:

 

Įveikligą.lt rekomenduoja apie savo mitybos papildymą alyvuogių aliejumi, pasitarti su savo gydytoju.

 

©Įveikligą.lt

 

Skaitykite daugiau:


Apie alyvuoges

Maitinkitės sveikai

Augalai gydo