0

Jei jums planuojama kūno skenavimo procedūra ar gydymas, naudojant radioaktyvųjį jodą, turėtumėte aptarti su gydytoju jūsų valgiaraštį. Kai kurie specialistai, prieš procedūras ir gydymą radioaktyviuoju jodu, rekomenduoja kurį laiką pasilaikyti jodo kiekį organizme mažinančios dietos.

valgo sriuba.jpgŠi dieta imta taikyti nuo tada, kai mokslininkai palygino dietos besilaikančius asmenis ir tuos, kurie mitybos nepakeitė, duomenis. Paaiškėjo, kad laikęsi dietos vieną savaitę 26 proc. pacientų sumažino jodo santykį iki mažiau kaip 100 mg. Po dviejų savaičių nei vietas pacientų neviršyjo gydymui rekomenduotinos jodo kiekio ribos. 

Remdamiesi tyrimais, mokslininkai rekomendavo gydytojams, kad šie skirtų mažiausiai dviejų savaičių dietą pacientams, kurie bus skenuojami radioaktyvaus jodo pagalba arba šis jodas bus skiriamas skydliaukės vėžiui gydyti. (Šaltinis: „Reevaluation of Stringent Low Iodine Diet in Outpatient Preparation for Radioiodine Examination and Therapy“ Endocr J Vol. 2005). 

Jodą mažinanti dieta 

Prieš radioaktyvaus jodo testą ir radioaktyvaus jodo gydymo metu venkite šių maisto produktų: 

  • Jonizuota druska, jūros druska (galite naudoti nejonizuotą druską).
  • Pieno produktai (pienas, sūris, grietinė, jogurtas, sviestas, ledai).
  • Kiaušiniai.
  • Jūros gėrybės (žuvis, vėžiagyviai, jūros dumbliai, rudabumbliai).
  • Maisto produktų, kurių sudėtyje yra priedų, kaip E407 – karageninas. Jis dedamas į saldumynus, dešreles, ledus ir kt. Agaras – augalinis želatinas, gyvulinio želatino pakaitalas. Alginas – taip pat gaminami debučiai. Šios medžiagos išgautos iš raudonųjų dumblių.
  • Vytinti ir sūdyti maisto produktai (kumpis, lašiša, sūdyta jautiena, rauginti kopūstai).
  • Duonos gaminiai, kurių sudėtyje yra jodato E916. Šis priedas naudojamas kaip tešlos struktūros gerinimo ir oksidavimo medžiaga apdorojant duonos, saldžius kepinius. Taip pat dedamas į joduotą druską.
  • Maisto produktai ir medikamentai, kurių sudėtyje yra raudojų maistinių dažų. Pasitarkite su gydytoju dėl medikamentų. Ypatingai nerekomenduojama vartoti maisto produktų, kurių sudėtyje yra eritrozinas E127. Didelė eritrozino koncentracija trukdo jodo metabolizmui. Problema ta, kad daug kur šis maisto priedas nenurodomas.
  • Šokoladas.
  • Sojos produktai (sojos padažas, sojos pienas, tofu).

 

Papildoma informacija:


- Venkite maisto pagaminto ne namie, nes nežinosite, ar jis gamintas su maisto produktais, kurių jums patariama vengti. 

- Tiems, kas mėgsta maistą pasūdyti, primename, kad tai galite padaryti ne su jonizuota druska ar jūros druska. 

- Maistą ruoškite iš šviežios mėsos, paukštienos, šviežių ar šaldytų daržovių, venkite tik išvardintų ingredientų.
 

Visa aukščiau pateikta infomacija skirta tam, kad jūs galėtumėte pasikonsultuoti su gydytoju ir gydytumėtės prižiūrimi medikų. Patiems gydytis nerekomenduojame! 
 

Naudinga žinoti:

2006 m. birželio 29 d. New England Journal of Medicine žurnalas publikavo Kinijos mokslininkų straipsnį analizuojantį skydliaukės ligų ir jodo sąsajas. Mokslininkai padarė išvadas, kad per didelis jodo kiekis organizme gali įtakoti autoimuninį tiroiditą ar hipotirozę. Šias išvadas lydi publikacijos redaktoriaus dr. Robert Utiger komentaras, kad per didelis jodo vartojimas yra pavojingesnis nei jo trūkumas. Šis straipsnis dar kartą paaštrino diskusijas, ar vartoti jonizuotą druską maisto pagardinimui, ar ne.

 

Šaltiniai:

Dr. Kenneth B. Ain, MD Associate Professor of Internal Medicine 
Director, Thyroid Nodule & Oncology Clinical Service
Division of Endocrinology and Molecular Medicine 
Department of Internal Medicine, Room MN520 
University of Kentucky Medical Center
800 Rose Street, Lexington, Kentucky 40536-0084
 


Skaitykite daugiau:

Skydliaukės vėžys

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. vasario 24 d., Šeštadienis