4


Neretai ruošdamiesi kuriam nors iš tyrimų, pagalvojame, kad norėtumėme apie jį sužinoti kuo daugiau – ar mums skaudės, ar turės tyrimas pašalinių reiškinių ir galų gale norisi žinoti, kas ir ką su mumis darys. Jeigu Jūs ir Jūsų gydytojas nusprendėte daryti endoskopiją, sužinokite apie ją daugiau.


Endoskopija
– tai tyrimas, kurio metu nudojant specialų prietaisą – endoskopą, gydytojas gali apžiūrėti organą iš vidaus, įvertinti organo būklę, paimti audinių dalį ištyrimui, atlikti kai kurias gydomąsias procedūras. Pagal tiriamą vietą endoskopija gali būti vadinama ir kitaip:

  • kolonoskopija – storosios žarnos apžiūra;
  • kolposkopija – makšties ir gimdos kaklelio apžiūra kolposkopu;
  • cistoskopija – šlapimo pūslės tyrimas, paprastai atliekamas esant storosios žarnos vėžiui;
  • cistouretroskopija – šlapimo pūslės ir šlaplės apžiūra;
  • ERCP – endoskopinė retrogradinė cholangiopankreatografija arba grįžtamasis tulžies pūslės ir kasos kontrastinis tyrimas endoskopu;
  • EGD – ezofagogastroduodenoskopija arba stemplės, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos apžiūra;
  • histeroskopija – gimdos apžiūra;
  • laparoskopija – pilvo vidaus organų apžiūra;
  • laringoskopija – gerklų apžiūra;
  • nazofaringoskopija – nosies ir ryklės apžiūra;
  • proktosigmoidoskopija – tiesiosios ir riestinės žarnos apžiūra;
  • ureteroskopija – šlapimtakių apžiūra.


Ar reikia bijoti endoskopinio tyrimo?

Nereikia. O tiems, kurie bijo, galima tyrimą daryti su anestezija.

Kaip pasiruošti endoskopiniam tyrimui?

Pasiruošti stemplės, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos tyrimui paprasta: pakanka 6 valandas nevalgyti, ar , dar geriau, paskutinį kartą valgyti tyrimo išvakarėse. Jei norima tyrimą atlikti su anestezija, reikia žinoti, kad po tyrimo pačiam nebus galima vairuoti automobilio.

Ar galimos komplikacijos po tyrimo?

Virškinamojo trakto endoskopinių tyrimų komplikacijos - kraujavimas, organo perforacija. Planinių diagnostinių tyrimų metu komplikacijos labai retos, paprastai įvyksta atliekant gydomąsias ar skubias procedūras: šalinant svetimkūnius, polipus, navikus, stabdant kraujavimą.

Ar skausminga biopsija?

Ne

Kokie yra neinvazinio principo tyrimai, galintys nustatyti naviką žarnyne ir koks tokių tyrimų patikimumas?

Neinvazinis žarnyno tyrimas yra virtuali kolonoskopija - tyrimas, atliekamas kompiuteriniu tomografu su specialia programine įranga. Kai kurių autorių duomenimis, šio tyrimo tikslumas prilygsta kolonoskopijai, tačiau šio tyrimo metu negalima paimti audinių gabalėlių histologiniam ištyrimui ar pašalinti polipo. Plonajį žarnyną galima ištirti kapsulinės endoskopijos metodu, kapsulė tobulinama, bandoma ja tirti ir storąją žarną, tačiau kapsulės tikslumas kol kas mažesnis, negu endoskopijos.

Ką gali pasiūlyti šiuolaikiniai tyrimų metodai ir technika?

Tyrimus galima daryti pacientą pamigdant, endoskopas yra kiek plonesnis, negu prieš keliolika metų, žymiai išaugusi skiriamoji geba ir tyrimo tikslumas, tačiau tyrimo principas išlieka tas pats, koks buvo anksčiau: endoskopas įkišamas per burną arba išeinamąją angą.

Gal jau kalbama apie ateities tyrimų metodus?

Yra jau ir ne ateities dalykai: neimant biopsijos, galimas toks vaizdo padidinimas, kuris prilygsta histologiniam tyrimui; sukurti labai ploni endoskopai, yra įvairių technikų, sustiprinančių smulkiausių gleivinės pakitimų diagnostikos galimybę. Endoskopija skverbiasi ir į tradicinės chirurgijos sferą: lanksčiu endoskopu per skrandžio sieną yra pašalinama kirmėlinė atauga, per užpakalinį makšties skliautą - tulžies pūslė. Taigi, intervencijos atliekamos nepaliekant net mažiausio pjūvelio pilvo sienoje. Kurios iš šių ar kitų metodikų pasiteisins, parodys laikas.

 

Kalbėjomės su med. m. dr. gydytoju endoskopuotoju Gintautu Radžiūnu

Gydytojo svetainė internete www.hemorojus.com

 

Apie tyrimus >>

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#4 adolfos 2015-11-02
Laba diena.turiu mezenterine cista,6 cm.dydzio.Buvo bandyta gydyti vaistais,nepasidave,todel reikalinga operacija.Ruosiasi daryti zarnyno ehoskopija pries operacija.Ar tokios rusies cista gali supiktybeti ir ar tai pavijinga liga
Quote
#3 ss 2014-10-13
mastykit logiskai-nejaugi per burna hemaroju pasieks?
Quote
#2 INGRIDA 2012-12-19
Laba diena, kur Lietuvoje daro ERCP tyrima? Gal kas žinote? Dėkoju
Quote
#1 Rūta 2011-02-19
Laba diena man kovo 2 dieną turi atlikti žarnyno endoskopinį tyrimą,dėl hemorojaus ir riestosios žarnos Kaip jis atliekamas ar reikės ryti žarną ar per išeinamąją angą kiš.
Quote
2024 m. kovo 29 d., Penktadienis