0

Dažnai į tokius dalykus, kaip pilvo pūtimas, „skrandžio graužimas“ ar hemorojus, numojame ranka. Tačiau nuolat besikartojant nemaloniems pojūčiams, gali reikšti, jog atėjo laikas pasikonsultuoti su gydytoju. Medicinos mokslų daktaras, gydytojas Gintautas Radžiūnas pataria, kada reikia kreiptis į gydytoją, kad nebūtų per vėlu.

Ar pilvo pūtimas gali reikšti rimtą žarnyno ligą?

Gali, ypač vyresniems žmonėms. Taip pat jei kartu krenta svoris,sergama mažakraujyste, kinta tuštinimosi įpročiai, tuštinantis pasirodo kraujo.. Ypatingą dėmesį turi atkreipti žmonės, kurių giminėje yra sirgusių žarnyno vėžiu.

Rėmens graužimas - signalas apsilankyti pas gydytoją?

Jei ši problema vargina tik retkarčiais – 1-2 kartus per mėnesį ir papildomai nėra kitų nusiskundimų – skausmo, svorio kritimo, mažakraujystės – tai nėra grėsminga. Skundams dažnėjant, atsirandant kitų išvardintų skundų, patartina kreiptis į gydytoją.

Ar hemorojus gali būti vėžio pradžia?

Hemorojus nėra rizikos veiksnys vėžiui atsirasti. Tačiau ne mažiau kaip pusė pacientų, manančių, kad jie serga hemorojumi, serga kitomis ligomis. Vėlgi, žmogus gali sirgti ir hemorojumi, ir kita liga, kurios simptomai gali būti panašūs į hemorojaus, o gydymas kitoks. Svarbu žinoti, kad tokie simptomai, kaip kraujavimas tuštinantis ir įvairaus pobūdžio skausmas išangėje, nors dažniausiai dėl hemorojaus ar įplėšos, gali būti sukelti ir žymiai rimtesnių ligų – opinio kolito, vėžio.

Jūs domitės užsienio praktika, dalyvavote ne viename seminare. Gal teko girdėti, kokių prevencijos priemonių žarnyno vėžiniams susirgimams mažinti imasi kitos šalys?

Yra įvairių skirtingų programų, bandoma išsiaiškinti žmonių, turinčių rizikos faktorių, ištyrimo galimybes. Kokie bus atliekami tyrimai, priklauso ir nuo lėšų, kurias ligonių kasos ar draudimo kompanijos tam gali skirti. Paprasčiausias tyrimas, galintis išskirti grupę detalesnio ištyrimo reikalaujančių žmonių, būtų testas, nustatantis slapto kraujavimo iš žarnyno priežastis.

 

Įveikligą.lt informacija

Gydytojo G. Radžiūno svetainė internete: www.hemorojus.com



Gydytojai pataria

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis