0

Kaskart, kai išrandama nauja prevencinė priemonė, susiduriama su ta pačia dilema: pasinaudoti naujove ar ne? Neseniai prabilta apie vakciną nuo Žmogaus papilomos viruso (ŽPV), tad tėvai, auginantys dukras, turi sau atsakyti į klausimą „skiepyti ar ne“?

Jeigu skiepyti, tai kaip tuomet kalbėtis su dukra? Ar sakyti tiesą, nuo ko bus skiepijama? Kaip pasakyti, kad dukra nepamanytų, jog pasiskiepijus, lytinių santykių metu ji bus saugi nuo šios lytiniu keliu plintančios infekcijos ir gali nebesisaugoti? Nors, kaip žinome ir efektyvių apsaugos priemonių nuo ŽPV infekcijos ir nėra. Ar tai neturės įtakos dukros lytinei elgsenai (anksčiau pradėti lytinį gyvenimą, turėti kelis lytinius partnerius ir panašiai)?

Prieš pokalbį su savo dukra tėvams rekomenduojama daugiau pasidomėti ne tik apie vakciną nuo Žmogaus papilomos viruso, atliktus tyrimus, galimas šalutines pasekmes, tačiau ir pasitarti su psichologu, kaip geriau kalbėti su paaugle dukra lytinio gyvenimo klausimais.

Jeigu nuspręsite skiepyti, tikimės, kad žemiau pateikti klausimai-atsakymai padės jums tinkamai pasirengti pokalbiui.

Klausimas: Aš niekada nekalbėjau su dukra apie lytinius santykius. Juk ji dar su lėlėmis žaidžia! Kaip jai pasakyti, kad skiepytis verta, siekiant užkirsti kelią virusui, kuriuo galima užsikrėsti sekso metu?

Atsakymas glūdi Jūsų klausimo formuluotėje, tik pradėti reikėtų nuo klausimo pabaigos. Visų pirma, su dukra reikėtų pasikalbėti apie lytinius santykius. Būtinai išklausyti, ką ji pati apie tai žino, kokie jos įsivaizdavimai ir nuogąstavimai. Antra, aptarti, kuo rizikuojama, pradėjus lytinį gyvenimą. Trečia, išsiaiškinti, kuo skiriasi saugus seksas nuo nesaugaus. Štai čia ir pradėkite kalbą apie tai, kad „saugus“ reiškia ne tik momentinį apsisaugojimą, bet ir išankstinį planuotą pasiruošimą. Vienas iš tokių būdų - skiepai.

Jeigu visgi manote, kad Jūsų dukra yra per maža, aptarinėti „tokius" dalykus, tuomet nesureikšminkite situacijos ir, kai mergaitė paklaus, kam reikia skiepytis, paprasčiausiai atsakykite - „tam, kad būtum sveika“.

Klausimas: Aš bijau kalbėti su paaugle dukra apie vakciną ir nesaugų seksą. Ar apie nesaugius lytinius santykius galiu nutylėti?

Baimė kalbėti su vaiku apie lytinius santykius iš tiesų yra baimė pripažinti sau, kad vaikas suaugo ir įžengia į suaugusiųjų gyvenimą. Tai natūralu ir neišvengiama. Kai imate bijoti su vaiku kalbėtis apie tam tikrus dalykus, pats laikas stabtelėti ir naujai pažvelgti į jūsų tarpusavio santykius. Pokalbio baimė – ženklas, kad nuo šiol baigėsi vadovavimo vaikui metas, prasideda bendradarbiavimo era. Tapkite draugu, patarkite, pasidalinkite patirtimi ir žiniomis. Padėkite priimti teisingus sprendimus.

Ar nutylėti apie nesaugius lytinius santykius? O kaip jūs manot – ar reikalingi kelio ženklai? Taigi – tegul kelią renkasi vaikas, jūs pasirūpinkite kelio ženklais.

Klausimas: Kokio amžiaus dukrai reikia papasakoti apie ŽPV ir skiepus?

Nėra nustatyta griežtos amžiaus ribos, nuo kada kalbėti su vaiku apie lytinius santykius. Kiekviena mergaitė bręsta skirtingai, tad vienos gali būti anksčiau pasirengusios suprasti, kas yra virusinės ligos, kitos vėliau. Paprastai tėvai pajaučia, kada toks metas ateina. Aišku viena - apie seksą vaikas turi sužinoti anksčiau, negu apie jo neigiamas pasekmes. Mintis apie lytinius santykius neturi kelti siaubo ir baimės užsikrėsti įvairiomis ligomis, nes ateityje tai gali sąlygoti lytinius sutrikimus bei psichologines problemas.

 

Informaciją parengė psichologė Laura Bratikaitė

 

Skaitykite daugiau:

Kur galima pasiskiepyti CERVARIX vakcina?

Kaip užkirsti kelią gimdos kaklelio vėžiui

Gydytojai pataria 

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis