1

Tarptautinės kovos su vėžiu organizacijos (UICC) duomenimis, sergamumas vėžiu mažesnis tose šalyse, kur žmonės gerai informuoti apie vėžio prevenciją, sveiką gyvenimo būdą ir reguliariai tikrinasi sveikatą.

Pavyzdžiui, per metus gimdos kaklelio vėžiu pasaulyje suserga apie 500 000 moterų. Lietuvoje sergamumas gimdos kaklelio vėžiu 18 iš 100 000. Panaši situacija Lenkijoje, Slovakijoje, Čekijoje. Tuo tarpu šalyse, kur ne vienerius metus buvo vykdoma aktyvi gimdos kaklelio vėžio prevencijos kampanija, sergančių moterų skaičius kur kas mažesnis: Suomijoje – 4 iš 100 000, Graikijoje, Olandijoje, Ispanijoje – mažiau nei 8 iš 100 000.

Anksti diagnozavus ligą - galimybė visiškai pasveikti

Lietuvos VU onkologijos instituto duomenimis, visame pasaulyje praėjusiais metais sergančiųjų vėžiu skaičius pasiekė 12 mln. naujų atvejų, apie 20 mln. žmonių Žemės rutulyje šiandien gyvena sirgdami vėžiu. Lietuvoje ir daugelyje kitų šalių daug žmonių kreipiasi į gydytojus pajutę simptomus. VU onkologinio instituto direktorius prof. Konstantinas Povilas Valuckas pasaulinę vėžio dieną teigė: „būtina, kad Lietuvoje onkologija, kaip ir daugelyje Europos šalių, būtų laikoma prioritetine sveikatos apsaugos sritimi. Daugiau dėmesio būtina skirti profilaktinėms patikros programoms ir reikėtų atkurti onkologinių pacientų stebėsenos sistemą. Tik anksti diagnozavus ligą ir laiku pastebėjus jos atsinaujinimą galime iš esmės padėti mūsų pacientams“.

g.radziunas.jpgSveikata – mūsų pačių rankose

Neretai sveikata susirūpiname tik tada, kai pradeda reikštis nepageidaujami simptomai. O kai pasidaro visai blogai, susiruošiame pas gydytoją. „Dažniausiai pacientai kreipiasi, kai turi kokių nors skundų, profilaktiškai tirtis ateina, kai navikine liga suserga draugas, kaimynas ar giminaitis. Manoma, kad jei giminės yra sirgę navikinėmis virškinamojo trakto ligomis, rizika susirgti yra didesnė, nors rizikos laipsnį ne visada galima tiksliai įvertinti“, - pasakoja medicinos mokslų daktaras gydytojas Gintautas Radžiūnas. Pasak jo, profilaktiškai tiriant neretai nustatomi polipai – nepiktybiniai navikai, kuriuos galima pašalinti endoskopiškiai, ir tokiu būdu sumažinti piktybinio naviko išsivystymo grėsmę.

Jei Jums apie 50 metų, nedelskite ir pasitikrinkite profilaktiškai

Literatūros šaltiniuose minima, kad rizika susirgti onkologine liga padidėja sulaukus 50 metų.

„Sunku būtų išskirti amžiaus grupę žmonių, kuriems dažniausiai darome endoskopinius tyrimus. Virškinamojo trakto ligos, nustatomos atliekant endoskopinius tyrimus – tai ne vien vėžys ar kitos navikinės ligos. Pritarčiau teiginiui, kad vyresni kaip 50-ies metų žmonės statistiškai dažniau serga navikinėmis ligomis, tačiau yra tekę nustatyti skrandžio, storosios žarnos ir kasos vėžį pacientams jaunesniems, negu 30-ties metų“, – sako m. m. dr. G. Radžiūnas.

Ir jaunos, ir pagyvenusios moterys vienodai turėtų rūpintis sveikata

„Jauni žmonės mažai galvoja apie tokias ligas, kaip vėžys. Jiems atrodo, kad vėžiu serga tik senyvo amžiaus, bet gimdos kaklelio vėžys, skirtingai nuo kitų vėžių, dažnai būna jaunų moterų mirties priežastimi, todėl tai labai aktuali tema“, - apie gimdos kaklelio prevenciją pasakoja gyd. Ingrida Kravčenkienė. Gydytoja rekomenduoja moterims, gyvenančioms aktyvų lytinį gyvenimą apsilankyti pas ginekologą kas pusmetį, neturinčioms lytinių santykių – 1 kartą per metus.

dr_ingrida_kravcenkien_2.jpg„Kiekviena pacientė kartą per metus turi pasidaryti gimdos kaklelio nuograndų tyrimą dėl vėžio, pap tyrimą. Dar geriau, jeigu gali pasidaryti kolposkopiją. Nuograndas nuo gimdos kaklelio gali paimti specialiai apmokyta slaugytoja, arba bendros praktikos gydytojas, nebūtinai ginekologas. Kolposkopiją atlieka ginekologas. Tai tyrimas, kurio metu per specialų prietaisą kolposkopą apžiurimas gimdos kaklelis ir makštis. Tyrimas visai neskausmingas, bet labai informatyvus, videokolposkopijos metu gydytojas ginekologas parodo ir paaiškina pacientei kur ir koks pažeidimas yra“, - sako ginekologė I. Kravčenkienė.

Pasak gydytojos, profilaktiškas apsilankymas pas ginekologą neužima daug laiko: „Mūsų pacientės veiklios moterys, jos rūpinasi savo sveikata, jos arba karjeros moterys, kurios nori viską spėti, todėl nori ir turi būti sveikos, arba suvokia, kad sirgti neapsimoka, geriau investuoti į profilaktiką. Pas mus atvyksta pacientės iš Rokiškio, Šalčininkų, Akmenės, Klaipėdos, Varėnos, Lazdijų, Zarasų, nemažai merginų gyvenančių užsienyje, taip pat ateina Lietuvoje viešinčios moterys iš Italijos, Anglijos, Airijos, Škotijos, Prancūzijos, Kinijos“.

Vyresnių moterų dėmesiui:

Lietuvoje vykdoma valstybės finansuojama atrankinė mamografinė moterų patikros programa dėl krūties vėžio, kuria siekiama ligą nustatyti ankstyvoje stadijoje. Pagal programą 50-69 metų amžiaus moterims 1 kartą per 2 metus turi būti atliekami ir gydytojų radiologų įvertinami abiejų krūtų mamografiniai tyrimai (mamogramos). Nustačius krūtų pakitimų, moterys siunčiamos atlikti kitų tyrimų diagnozei patikslinti bei, esant reikalui, gydytis.

VU onkologiniame institute mamogramos atliekamos kasdien visą darbo dieną. Mamogramas vertina didelę šio darbo patirtį turintys gydytojai radiologai. Raginame 50-69 metų amžiaus Lietuvos moteris aktyviai dalyvauti šioje programoje.

Moterys iš savo šeimos gydytojo turi paimti specialų siuntimą mamografiniam tyrimui pagal programą atlikti bei užsiregistruoti telefonais: (8 5) 2 11 11 03; 8 69 991 892 (mob.).

Kaip skelbiama instituto svetainėje, tyrimas bus atliktas per 2-3 dienas.

 

Įveikliga.lt informacija

 

Skaitykite daugiau:


Gydytojai pataria

 

Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#1 onute 2009-02-13
tai jau tokie mes lietuviai... kol beda neprispaus,tol ir nesikreipsime i gydytojus... o informacijos is tiesu labai truksta... reikia kad kazkas i rankas paduotu
Quote
2024 m. kovo 29 d., Penktadienis