1

Mes visi kartais pasijaučiame pavargę, tačiau žmonės, kurie serga vėžiu su nuovargiu susiduria kur kas dažniau. Gydymo metu jis tampa tikra kančia ir neretai yra lydimas pykinimo, depresijos ir skausmo.

Kokios nuovargio priežastys ir ką galime padaryti, kad jaustumėmės geriau?

Onkologinių ligų ir jų gydymo sukeltas nuovagis skiriasi nuo to nuovargio, kurį galime patirti neišsimiegoję arba po sunkios darbo dienos. Jis yra, nepaisant poilsio naktį ar išgėrus puodelį kavos. Segantys vėžiu pasakoja, kad jiems nuėjimas iš kambario į virtuvę atrodo kaip kelių kilometrų distancija. Gydantis vėžį gali pasireikšti:

  • Viso kūno nuovargis.
  • Sergantys vėžiu jaučiasi pavargę, nepaisant poilsio naktį.
  • Pavargstama nuo paprastos veiklos – nuėjimas iš vieno kambario į kitą.
  • Sunku susikaupti.
  • Jautriai reaguojama į aplinką, žmonių pasisakymus ir veiksmus.
  • Atsiranda noras mažiau dalyvauti bet kokioje veikloje.


Kiekvienas žmogus vėžio sukeltą nuovargį gali įveikti įvairiais būdais, tačiau visi sergantieji sutinka, kad tai padaryti kur kas sunkiau, nei esant sveikam.

Kas sukelia nuovargį?

Manoma, kad sergant vėžiu, nuovargis yra susijęs su daugybe dalykų – pradedant gydymu ir baigiant stresu. Kai kuriais atvejais galima visiškai atsikratyti nuovargio, tačiau kai kada reikia jį priimti kaip laikiną nepatogumą ir pasistengti nors truputį sau padėti.

Pagrindinės nuovargio priežastys:

  • Pati liga atima daug energijos. Vėžys „pasisavina“ didžiąją dalį energijos ir Jums jos lieka mažiau.
  • Chemoterapija, radioterapija ir operacijos taip pat atlieka nemažą vaidmenį Jūsų savijautai ir gali tapti nuovargio priežastimi.
  • Sergant plaučių vėžiu, nuovargis jaučiamas dažniausiai, nes apsunkėjęs kvėpavimas ir dusulys atima daug jėgų.
  • Depresija dažniausiai yra lydima nuovargio.
  • Nuovargis yra taip pat anemijos simptomas. Anemija gali atsirasti po operacijos ar chemoterapijos.
  • Žemas deguonies kiekis kraujyje sukelia nuovargį.
  • Vaistai, kurie naudojami vėžio gydymui, tame tarpe ir vaistai nuo skausmo, taip pat gali sukelti nuovargį.
  • Skausmas labai padidina nuovargį, todėl būtinai, esant skausmams, pasitarkite su gydytoju, dėl Jūsų gyvenimo kokybės pagerinimo.
  • Poilsio trūkumas.
  • Nejudrumas taip pat gali būti nuovargio priežastis. Jeigu grįžote iš ligoninės, kol atsigausite namuose, galite jausti nuovargį. Pasitenkite pajudėti, net jei ir atrodo, kad labai sunku tai padaryti, pavaikščiokite kambaryje, vėdinkite patalpas.
  • Stresas visada yra lydimas nuovargio.
  • Nepatogumas ir sunkumas susijęs su valgymu taip pat gali būti nuovargio priežastimi. Jeigu Jums dingo apetitas, atsirado skonio pokyčių, buvo atliktos tam tikros su virškinimo sistema susijusios operacijos, tai gali taip pat sukelti nuovargį, nes jums sunku valgyti ir gauti kuo daugiau organizmui reikalingų medžiagų.


Kaip galiu sau padėti?

Apie nuovargį būtinai pasikalbėkite su savo onkologu. Jis gali paskirti tyrimus, kurie nustatys nuovargio priežastį, pavyzdžiui, jei Jums anemija, gydytojas patars ar apskirs kokius vaistus ar maisto produktus vartoti ir pan.

Pateikiame Jums keletą patarimų, kaip su nuovargiu galite susidoroti patys:

1. Paprašykite artimųjų atlikti buitinius darbus. Jeigu gydotės, stenkitės visas jėgas atiduoti sveikimui ir darbus namuose paveskite atlikti šeimos nariams.

2. Tyrimai parodė, kad po truputį ir saikingai mankštinantis, besigydantys vėžį žmonės greičiau atsikrato nuovargio ir kitų nepageidaujamų reiškinių kaip depresija ar stresas.

3. Pasistenkite naktį miegoti ne mažiau 8 valandas ir nusnauskite dieną.

4. Stenkitės reguliariai maitintis, nelaukite kol visai išalksite, nepersivalgykite. Manoma, kad per daug riebus, saldus ar daug angliavandenių turintis maistas gali „blokuoti" energiją, todėl stenkitės valgyti daugiau daržovių ir vaisių, neriebų ir nesaldų maistą.

5. Jei įmanoma, nustatykite namuose tokią temperatūrą, kad nebūtų nei per karšta, nei per šalta. Taip pat venkite karšto dušo ar karštos vonios. Neperšalkite.

6. Užsiimkite veikla, kuri jums teikia džiaugsmo - pieškite, rašykite ir pan. Mokslininkai nustatė, kad žmonės užsiėmę veikla, kuri jiems patinka, greičiau atsikrato ligos ir gydymo sukeltų nemalonių reiškinių.

7. Klausykite savo organizmo. Kovodami su vėžiu, Jūs nuolat jausitės tarsi varžybose, kas ką nugalės - Jūs ar nuovargis. Manoma, kad geriau poilsiui ar nusnaudimui skirti laiko dažniau, negu užmigti dieną keliom valandom.

8. Venkite alkoholio ir kofeino. Abu - ir akloholis ir kofeinas - gali tik apsunkinti Jūsų organizmą ir atimti dar daugiau Jums taip reikalingos energijos. Kavos puodelis ryte, nepadės Jums pasijusti geriau, o alkoholis, pavyzdžiui, vakare nepadės geriau užmigti ir pailsėti.

9. Pabandykite pasirašyti Jus varginančių ir jėgų suteikiančių veiksmų sąrašą. Pažymėkite, kas jums suteikia energijos ir kurie dalykai jus vargina. Taip galėsite planuoti dieną ir vengti Jus varginančių darbų ir veiklų.

10. Bandyklite susidoroti su stresu. Tai gali būti pasivaikščiojimas gryname ore, meditacija ar malda, vizualizacija ar muzikos klausymas. Pabandykite kelias minutes skirti sau, giliai pakvėpuoti. Galvokite tik apie gerus dalykus.

11. Apsvarstykite alternatyvius nuovargio gydymo būdus. Yra daugybė terapijų padedančių atsikratyti nuovargio - muzikos, spalvų, kvapų ir kt.terapijos.

12. Prisijunkite prie paramos grupių sergantiems. Manoma, kad pasidalindami patirtimi ir pasikalbėdami su psichologais ar sergančiais žmonėmis, greičiau atsikratoma nepageidaujamų reiškinių kaip nuovargis ir depresija.

Kada turėčiau sunerimti?

Šiuo periodu Jūs turite labai atidžiai stebėti bet kokius pasikeitimus. Padidėjus nuovargiui, kreipkitės į gydytoją onkologą, kuris prižiūri Jūsų gydymo eigą. Jeigu jaučiatės prastai, aptarkite su gydytoju apie vizitų atšaukimo galimybes arba papildomą apsilankymą, galimas konsultacijas telefonu ar el.paštu. Taip pat pasitarkite su gydytoju dėl Jūsų mitybos.

 

Informacija parengta pagal:

Aghabati, N. et al. The Effect of Therapeutic Touch on Pain and Fatigue of Cancer Patients Undergoing Chemotherapy. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine

Cramp, F. and J. Daniel. Exercise for management of cancer-related fatigue in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews .You should share any symptoms you are experiencing with your oncologist -- including fatigue -- at each appointment.

 

Skaitykite:

 

Padėk sau

Gydytojai pataria

Natūralūs vitaminai – prieš onkologinius susirgimus 

 

Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#1 ponia D. 2009-03-23
nors po chemijos ir herceptino praejo du metai taciau nepraeina koju skausmai....
Quote
2024 m. kovo 19 d., Antradienis