2


Kitą savaitę man pradedamas gydymas chemoterapija. Tačiau neturiu kas mane nuvežtų į ligoninę ir parvežtų namo. Ar galėsiu automobilį vairuoti pati?

Šalutinis chemoterapijos poveikis gali Jums trukdyti saugiai vairuoti. Nuovargis ir pykinimas – tai dažni chemoterapijos šalutiniai reiškiniai, kurie sumažina budrumą. Taip pat gali būti, kad Jums svaigs galva arba dvejinsis akyse, todėl sėsti už vairo nerekomenduojama.

pexels photo mediumTaip pat reikėtų atsižvelgti į tai, ar Jūs vartojate vaistus nuo skausmo. Kai kurie vaistai sukelia mieguistumą, todėl vairuoti nepatariama.

Taip pat apsvarstykite galimybę naudotis viešuoju transportu – taksi, maršrutiniais autobusiukais. Viešasis transportas, kuriame susiduriama su daug žmonių, šiuo gydymo periodu Jums nerekomenduojamas. Dėl išnaikintų sveikųjų ląstelių, po chemoterapijos visas organizmas nusilpsta, tampa neatsparus infekcijomis. Todėl bet koks susidūrimas su bakterijomis Jums nenaudingas. Jeigu gyvenate toliau nuo gydymo įstaigos, kurioje Jums atliekama chemoterapija, pasitarkite su kolegomis, kaimynais ir draugais. Galbūt Jums sutiks pagelbėti jie?

Kol kas Lietuvoje vėžiu sergančių žmonių bendrijos nebegali padėti pasirūpinti Jūsų saugiu grįžimu namo, tačiau lieka tikėtis, kad ir Lietuvoje greitai atsiras tokia paslauga, kai pacientas nuo namų iki ligoninės ir atgal atvežamas specialiai tam skirtu transportu. Kai kuriose šalyse tai jau seniai praktikuojama.

Rekomenduojame apie Jūsų galimybę vairuoti, pasitarti su Jūsų gydymo eigą prižiūrinčiu gydytoju. Aptarus visas aplinikybes, jis patars, kaip Jums geriau pasielgti.


Parengta pagal Cancer.about informaciją

 

Gydytojai pataria

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#2 Dolmenas 2015-02-03
Albinai, ar ne todėl Tave taip susuko ligos ir visos aplinkybės susidėjo taip žiauriai, kad nekenti Gėrio, kad nenorėjai Lietuvai laisvės, kad esi piktybiškas putleristas? Juk ne veltui nuo amžių sakoma: GERIEJI ŽMONĖS YRA ILGAAMŽIAI... :)
Quote
#1 Albinas 2014-09-30
Neturiu net ką vairuoti,o važinėti reikia 140 km.Samdyti kad kas vežtų nėra pinigų,pensija minimali.Gydytojui reikia 500 litų,kad paguldytų,kitaip nėra kalbos.Ačiū laisvai Lietuvai.
Quote
2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis