0

konferencija sveicarijoj 1.jpgBirželio 10-11 dienomis Šveicarijoje vyko konferencija, kurioje 36 dalyviai iš visos Europos (Austrijos, Albanijos, Belgijos, Bulgarijijos, Kroatijos, Čekijos, Estijos, Prancūzijos, Vokietijos, Norvegijos, Suomijos, Graikijos, Airijos, Italijos, Olandijos, Rumunijos, Slovėnijos, Šveicarijos, Turkijos ir Lietuvos) diskutavo bei dalinosi patirtimi, kaip geriau atstovauti onkologinių pacientų interesus, siekiant jiems kuo geresnio gydymo.

Renginį organizavo Šveicarijos pacientų forumas.

Lietuvai atstovavo Kauno apskrities moterų sveikatos draugijos „Alma“ narės Regina Malžinskienė ir Irina Sabaliauskienė.

„Komunikacija ir bendradarbiavimas - svarbiausia, siekiant atkreipti visuomenės ir valdžios dėmesį į kovą su krūties vėžiu bei garantuoti visoms krūties vėžiu sergančioms moterims Europoje tas pačias teises gauti aukštos kokybės gydymą", - sako šios draugijos atstovės.

Pasak draugijos „Alma“ pirmininkės Reginos Malžinskienės, gydytojai siūlo pacientui aktyviai ir atsakingai dalyvauti savo paties gydyme.

„Kuo atsakingesnis yra pacientas, tuo efektyvesnis ir jo gydymas, nes tokio paciento klausimai bus susiję konkrečiai su jo liga, o ne su gyvenimo istorija, bus taupomas gydytojo laikas, tuo pačiu ir pacientas gaus svarbiausią su jo liga susijusią informaciją. Be to, racionalus tarpusavio dialogas sąlygoja pasitikėjimą vienas kitu. Tačiau pacientai turi begalę klausimų, ir gydytojas per konsultacijai skirtą laiką nespėja jų visų atsakyti, todėl ypač svarbus vaidmuo tenka ir pacientų organizacijoms, kurios užsiima pacientų švietimu“, - sako „Alma“ pirmininkė.

Pasak R.Malžinskienės, būtent gydytojas pasako pacientui diagnozę, todėl jis ją turėtų paaiškinti ne medicininiais terminais, o pacientui suprantama kalba. Be to, diagnozės neužtenka. Kiekvienas vėžys individualus. „Todėl būtina gydymą individualizuoti, atsižvelgiant į bendras paciento gyvenimo ir ligos aplinkybes. Pavyzdžiui, jaunų ir vyresnių moterų krūties vėžio gydymas yra skirtingas, priklausomai nuo jų organizme vykstančių procesų. Taip pat būtina išaiškinti pacientui galimą šalutinį vaistų poveikį. Pacientas turi suprasti savo ligą, jos gydymo efektyvumą. Kai supranti, kas vyksta tavo organizme, lengviau su juo susitvarkyti“, - sako R. Malžinskienė.

Pasak Lietuvos atstovių, renginyje buvo labai plačiai diskutuojama apie pacientų, vaistų pramonės įmonių ir gydytojų bendradarbiavimą, kuriant naujus vaistus ir modernizuojant gydymo metodus.

„Apibendrindama galiu pasakyti, kad užsienio praktika rodo, jog kontroliuojami klinikiniai tyrimai (clinical trials) yra saugiausias būdas vystyti naujus vaistus ir procedūras krūties vėžio gydymui. Daugelis moterų teigia, kad jos gauna geresnį gydymą, kai dalyvauja šiuose tyrimuose“, - sako R.Malžinskienė.

Pacientų atstovavimo organizacijos „Novartis“ vadovė Susanna Leto di Priolo pabrėžė moterų savitarpio pagalbos svarbą. Moterys, perduodamos savo patirtį, žymiai palengvina savo likimo sesių kelią.

„Šis renginys mus maloniai nustebino tiek jo aktualumo, tiek ir organizavimo prasme. Po jo kilo tiek daug minčių, kai kurias stengsimės pradėti įgyvendinti jau šį rudenį“ - optimistiškai šypsosi Regina Malžinskienė.

 

Daugiau informacijos:

Regina Malžinskienė
Tel. 8 652 68438
El. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Irina Sabaliauskienė
Tel. 8 687 49233
El. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 29 d., Penktadienis