0

Kas yra mezotelioma?

Mezotelioma yra vėžio tipas, kuriuo suserga žmonės dėl tam tikrų asbesto medžiagų poveikio. Ši liga vystosi plaučiuose, pilvaplėvėje ir širdyj, todėl mezotelioma skirstoma dar į tris tipus.

  • Piktybinė pleuros mezotelioma: ji vystosi plaučiuose. Statistikai šis mezoteliomos tipas yra labiausiai paplitęs.
  • Piktybinė peritoninė mezotelioma: vystosi pilvaplėvėje.
  • Piktybinė perikardo mezotelioma: manoma, kad šis mezoteliomos tipas diagnozuojamas 5 proc. mezotelioma sergančių žmonių. Perikardo mezotelioma vystosi širdies plėvėje ar širdį supančioje membranoje.

Susirgimo priežastys. Mezotelioma viena iš nedaugelio vėžio tipų, kuris turi aiškias susirgimo priežastis. Moksliniais tyrimais įrodyta,kad šį onkologinį susirgimą sukelia asbestas.

Simptomai. Mezoteliomos simptomai pasireiškia ne iš karto. Turėjus kontaktą su asbestu, simptomai gali pasireikšti tik po 25 ar 50 metų. Ši liga vystosi labai lėtai. Mezoteliomos tipų simptomai skiriasi, bet yra keletas bendrų:

  • dusulys
  • krūtinės skausmas
  • nuolatinis kosulys
  • krūtinės švokštimas
  • pilvo patinimas
  • pilvo skausmas
  • žarnyno įpročių pakitimai
  • padidėjusi pilvo apimtis

Dauguma iš šios ligos simptomų nėra specifiniai, t.y. jei juos pajutote, nebūtinai jums mezotelioma. Tačiau, jei įtariate, kad anksčiau turėtas kontaktas su asbestu, gali būti šių simptomų priežastis, pasakykite tai savo gydytojui ir paprašykite, kad jums būtų atlikti išsamūs tyrimai dėl mezoteliomos. Bet kuriuo atveju, labai svarbu, kad jūsų gydytojas žinotų, kad jūs turite ar turėjote kontaktų su asbestu.

Diagnostika. Mezoteliomą diagnozuoti yra sunku, nes ligos simptomai yra labai panašūs į daugelio kitų ligų. Jums gali būti pasiūlyta atlikti krūtinės ląstos rentgeną, kuris paprastai yra pirmasis žingsnis siekiant gauti diagnozę susijusią su plaučių ligomis. Daugeliui žmonių sergančių mezotelioma randama skysčių tarp plaučių ir krūtinės. Todėl jums gali būti paskirti kiti tyrimai, siekiant gauti kuo aiškesnį jūsų negalavimų vaizdą - kompiuterinė tomografija, magnetinis rezonansas ir pan. Galiausiai jums bus atliekama biopsija, kuri patvirtins arba paneigs, kad sergate vėžiu. Vėliau seka tyrimai nustatantys, kiek vėžys yra pažengęs ir sudaromas gydymo planas.

Gydymas. Jis priklauso nuo daygybės veiksnių - kiek liga yra pažengusi, koks paciento amžius ir kokia jo bendra sveikatos būklė. Daugeliu atvejų, yra skiriama operacija ir kompleksinis gydymo metodų taikymas. Pacientams, kuriems susikaupė skysčiai, skiriama skysčių nusausinimo procedūra pleurodezė. Ji palegvina gyvenimo kokybę, sumažina skausmą ir diskomfortą.

Mezoteliomai gydyti jums gali būti skiriama chemoterapija ir radioterapija.

 

Skaitykite daugiau:


Jei turėjote kontaktų su asbestu

Jūsų aplinka

Vėžio tipai A-Z

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis