0

Vyrams nustačius ankstyvosios stadijos prostatos vėžį, jie turi daugiau galimybių išgyventi, jei vartoja daugiau vitamino B6 nei rekomenduojama, rodo naujas tyrimas.

Tyrimo rezultatai, kuriuos paskelbė žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition“, neįrodo, kad vitaminas B6 padidina tikimybę išgyventi sergant prostatos vėžiu, tačiau atskleidžia išgyvenimo ir su tinkamai subalansuotu maistu gaunamo vitamino B6 kiekio ryšį, praneša „Reuters“.

Mokslininkai tyrė duomenis apie 525 švedus, sirgusius prostatos vėžiu, ir nustatyta, kad ketvirtis daugiausia B6 vitamino vartojusiųjų turėjo 29 procentais mažesnę tikimybę tyrimo laikotarpiu mirti nuo šios ligos.

Tyrimas apėmė 20 metų laikotarpį, amerikiečiai naudojosi Švedijos duomenų bazėmis. Sirgusieji pildė mitybos klausimynus.

Daugiausia vitamino B6 vartojusieji per dieną jo gaudavo vidutiniškai 2,2-2,9 miligramus, o likusieji - 1,3-1,9 miligramus. Lietuvoje nustatyta oficiali rekomenduojama vitamino B6 dienos norma yra 1,4 miligramai, nors paprastai vyresnio amžiaus žmonėms jo patariama vartoti daugiau.

Apsauginis B6 poveikis pasireiškė tik tiems ligoniams, kurių augliai nustatant ligą nebuvo išplitę už prostatos ribų.

Tirdami tik tokius ligonius, mokslininkai nustatė, kad daugiausia vitamino B6 vartoję vyrai teturėjo tik 5 procentų tikimybę mirti palyginti su tais, kurie šio vitamino vartojo mažiausiai.

Dr. Julie L. Kasperzyk iš Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos Bostone sako, kad tyrimo rezultatai yra „įdomi išankstinė parama" tinkamos mitybos argumentams kalbant apie sergančiųjų prostatos vėžiu ilgalaikį išgyvenimą.

Ji pabrėžė, kad šiuos rezultatus „reikės patvirtinti arba atmesti papildomais, dideliais tyrimais, kol bus galima pateikti rekomendacijų apskritai visuomenei arba sergantiesiems prostatos vėžiu“.

Vitamino B6 yra įvairiuose maisto produktuose, įskaitant ankštinius augalus, bulves, bananus, vištieną, kiaušinio trnį, tam tikros rūšies žuvį kaip lašiša ir tunas. Žmogaus organizme vitaminas B6 dalyvauja baltymų, riebalų ir amino rūgščių apykaitoje.

Mažai kas iš tyrimo dalyvių vartojo maisto papildus, tad mokslininkai susitelkė ties su įprastiniu maistu gaunamomis tokiomis veikliosiomis medžiagomis kaip vitaminai B2, B6 ir B12, folio rūgštis ir metioninas.

Tyrimu nenustatyta ryšio tarp mirštamumo nuo prostatos vėžio ir kitų maistinių medžiagų suvartojimo.

Mokslininkai mano, kad vitaminas B6 slopina prostatos vėžio vystymąsi veikdamas per pagrindinį vyrišką hormoną testosteroną.

Tyrimo laikotarpiu nuo prostatos vėžio mirė 42 procentai tiriamųjų. Mažiau mirė tų, kurie vitamino B6 vartojo daugiausia, tačiau tokio skirtumo nebuvo pastebėta tarp tų, kam buvo nustatytas pažengęs prostatos vėžys.

 

Savigydos pramonės asociacijos informacija
www.savigydosasociacija.com

 

Skaitykite daugiau:


Apie prostatos vėžį

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 29 d., Penktadienis