0

Visame pasaulyje kiekvienais metais daugiau kaip 500 tūkst. moterų yra diagnozuojamas gimdos kaklelio vėžys. Šis vėžio tipas yra antras pagal paplitimą, nuo kurio miršta pusė susirgusių moterų. Gimdos kaklelio vėžio nebūna be ikivėžinių gimdos kaklelio būklių.

gimdos kaklelio vezio lasteles science photo library corbis nuotr..jpgGimdos kaklelio ikivėžinėms būklėms priskiriamos gimdos kaklelio displazijos arba intraepitelinės gimdos kaklelioneoplazijos (CIN). Tai gimdos kaklelio epitelio augimo ir formavimosi sutrikimai, kurie, laiku nediagnozuoti ir negydomi, gali progresuoti ir virsti gimdos kaklelio vėžiu. CIN vystosi sutrikus normaliam ląstelių formavimosi procesui toje vietoje, kur susisiekia gimdos kaklelio plokščiųjų ir liaukinių ląstelių epiteliai, t.y. vadinamoje transformacijos zonoje.

Svariausias gimdos kaklelio ikivėžinių būklių ir vėžio etiologinis veiksnys yra žmogaus papilomos virusas (ŽPV), perduodamas lytiniu keliu.

2008 m. spalio mėn. 7 d. vokiečių mokslininkas Haroldas zur Hauzenas (Harald zur Hausen) gavo Nobelio premiją už tai, kad įrodė, jog gimdos kaklelio vėžį sukelia ŽPV.

ŽPV yra paplitusi infekcija. Per gyvenimo laikotarpį šia infekcija užsikrečia apie 75 proc. lytiškai aktyvių moterų. Gimdos kaklelio vėžys yra santykinai reta plačiai paplitusios onkogeninės ŽPV infekcijos baigtis. Daugiau nei 80 proc. visų ŽPV infekcijų yra besimptomės ir pasveikstama savaime. tačiau, kai virusas lieka gimdos kaklelyje, vystosi ikivėžiniai epitelio pokyčiai, o vėliau - vėžys.

Didžiausios onkogeninės rizikos (agresyviausi) viruso tipai yra 16,18, 31,33, 45. jie dažniausiai nustatomi sergančioms gimdos kaklelio vėžiu. ŽPV 16 ir 18 tipai lemia 70 proc. didelio laipsnio intraepitelinių pažeidimų (HSIL) ir 23-30 proc. nedidelių epitelinių pažeidimų (LSIL) rizikos. Mažos onkogeninės rizikos virusai ŽPV 6,11 tipai susiję su lytinių organų karpomis.

Pagal Bethesdos sistemą CIN I displazijai priskiriamas mažo laipsnio epiteliniams pokyčiams (LSIN), o CIN II, CIN III/CIS - didelio laipsnio intaepiteliams pokyčiams (HSIL).

Nustatyta, kad CIN I pakitimai gali regresuoti savaime, o CIN II ir CIN III dažniausiai progresuoja, ir per 1-10 m. gali peraugti į vėžį.

Esant ikivėžinėms gimdos kaklelio būklėms, moterys dažniausiai neturi jokių nusiskundimų. Kartais būna kraujavimas po lytinių santykių ar pagausėjusios išskyros iš lytinių organų.

Pagrindinė gimdos kaklelio displazijų diagnostinė priemonė - cistologinis gimdos kaklelio tepinėlis. Įtarus patologiją, atliekama kolposkopija (gimdos kaklelio apžiūra binokuliariniu mikroskopu), diagnostinė biopsija ar gimdos kaklelio kanalo išgrandymas (kiuretažas). Didelės rizikos ŽPV tipus galima nustatyti tiriant kraują.

Lengvo laipsnio displazijų gydyti nereikia. Svarbu stebėti ir kartoti tyrimus. Taikomi paviršinės destrukcijos metodai.

CIN II ir CIN III gydymui naudojami radikalūs gydymo būdai - konizacija, gimdos kaklelio amputacija, diatermokonizacija, gimdos pašalinimas.

Gydymo metodo pasirinkimas priklauso nuo citologijos, kolposkopijos ir biopsijos rezultatų, moters amžiaus, planuojamų nėštumų. Po gydymo moterys stebimos dėl galimo ligos atkryčio. Gimdos kaklelio intraepiteliniai pokyčiai progresuoja lėtai. Todėl juos galima nustatyti anksti, atliekant reguliarius citologinius tyrimus, ir sėkmingai gydyti. Tai antrinė gimdos kaklelio vėžio profilaktika.

Lietuvoje nuo 2004 metų vykdoma gimdos kaklelio vėžio prevencijos programa. 25-60 metų moterims kartą per tris metus atliekamas nemokamas gimdos kaklelio citologinis tyrimas.

Pirminė ŽPV infekcijos profilaktika - tai saugus lytinis gyvenimas, tinkamas prezervatyvų naudojimas. nauja veiksminga ikivėžinių gimdos kaklelio pokyčių pirminės prevencijos priemonė yra skiepai nuo ŽPV. vakcina veiksmingiausiai,kai yra skiriama mergaitėms dar iki lytinio gyvenimo pradžios.

Europos onkoginekologų draugija, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras, Lietuvos akušerių ginekologų draugija ir kt. tarptautinės organizacijos rekomenduoja skiepyti 10-25 metų mergaites ir moteris. Kai kuriose Europos šalyse vakcinos nuo ŽPV yra įtrauktos į nacionalinius mergaičių skiepų kalendorius. Yra įrodytas pakankamas imuninis atsakas į vakciną ir tarp 26-55 m. amžiaus moterų.

Šiuo metu Europos Sąjungoje yra registruotos dvi profilaktinės vakcinos - dvivalentė (nuo ŽPV 16 ir 18 tipų) ir keturvalentė (nuo ŽPV 6,18,11,16 tipų).

 

aut. Doc. dr. Audronė Arlauskienė

Daugiau informacijos apie moters sveikatą „Moters sveikatos ir grožio enciklopedijoje“

 

Skaitykite daugiau:

Ar galėsiu pastoti ir pagimdyti sveiką kūdikį, jei man diagnozuota gimdos kaklelio displazija?

Kas yra gimdos kaklelio vėžys?

Kodėl švedės serga rečiau gimdos kaklelio vėžiu?

Skiepų kabinete moterys atsikrato vėžio baimės

Kaip papasakoti dukrai apie ŽPV skiepus?

Kur galima pasiskiepyti?

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis