4

Inkstų ląstelių karcinoma yra labiausiai paplitusi inkstų vėžio rūšis. 90% inkstų vėžio atvejų - inkstų ląstelių karcinoma. Manoma, kad piktybinės ląstelės sukeliančios šią ligą, kyla iš inkstų kanalėlių.

Dar nėra tiksliai įvardintos priežastys, kodėl susergama šio tipo vėžiu. Tačiau mokslininkai nustatė keletą žinomų rizikos veiksnių:

  • Jei žmogus yra vyresnis nei 50 metų
  • Buvo atliekama dializė
  • Sirgo Von Hippel-Lindau liga
  • Rūkymas
  • Šeimos ar asmens istorijoje pasitaikė inkstų vėžio ar šlapimo pūslės vėžio atvejų.
  • Piknaudžiavimas nekotiruojamais analgetikais.

Simptomai. Deja, inkstų ląstelių karcinomos simptomai paprastai neatsiranda tol, kol liga neprogresavo. Tiesą sakant, liga dažniausiai aptinkama "netyčia", kai daromi tyrimai. Tačiau yra keletas simptomų, kurie gali įspėti apie inkstų karcinomos buvimą:

  • Kraujas šlapime,
  • Jaučiamas skausmas šone ar nugaros apačioje
  • Staigus kūno masės mažėjimas
  • Nuovargis

Tyrimai. Diagnozuojant inkstų vėžį galėtų būti daromas ultragarso turimas, kompiuterinė tomografija, magnetinio rezonanso tyrimas, ar intraveninė pyelograma. Visi šie metodai gali būti naudojami siekiant padėti diagnozuoti inkstų vėžį. Įtarus naviką, jums bus atliekama instų biopsija, kuri patvirtins arba ne, kad navikas jūsų organizme yra piktybinis. Jei vėžys surandamas, bus atlikta daugiau tyrimų, siekiant nustatyti, ar vėžys išplitęs į netoli esančius audinius ar organus.

Gydymas. Beveik visiems, sergantiems inkstų vėžiu bus atliktos tam tikros operacijos. Žmonės su ankstyvos stadijos inkstų vėžiu gali tikėtis sėkmingos operacijos, tačiau tiems, kurių navikas vėlesniame etape, operacija gali būti ir netaikoma. Chemoterapija ir spindulinis gydymas gali būti naudojamas, gydant inkstų vėžį, bet dažnai šie gydymo metodai neveiksmingi. Kai kurie navikai tiesiog nereguoja į šiuos gydymo būdus, taip kaip kiti navikai. Spindulinis gydymas dažniausiai naudojamas, siekiant sumažinti diskomforto, kurį sukelia vėžys, plitimui.

Imunoterapija, arba biologinė terapija yra alternatyva gydant daugelio tipų inkstų vėžį. Imunoterapijos metu naudojami vaistai stimuliuoja imuninę sistemą ir padeda organizmui kovoti su vėžiu.

Prevencija:

  • Meskite rūkyti. Rūkymas yra stiprus rizikos faktorius inkstų ląstelių karcinomai vystytis. Mesdami rūkyti, Jūs pasirūpinsite geriausia apsauga nuo plaučių vėžio.

  • Žinokite, kaip ir kuo esate veikiamas namų ir darbo sąlygomis. Jei esate veikiami garų, dulkių ir darbe susiduriate su įvairiomis medžiagomis, Jūs turite teisę žinoti, kokioje aplinkoje dirbate ar gyvenate. Automobilių išmetimo dujos, arsenas, berilis, vinilo chloridas, nikelio chromatai, anglies produktai, chlormetilo eteriai, ar kiti visų rūšių kancerogenai, randami kai kuriose darbo aplinkose. Pasikalbėkite su savo darbdaviu apie savo pozicijų apribojimą ir sveikatos apsaugą.

  • Valgykite gerai subalansuotą maistą. Gerai subalansuota mityba yra palanki dėl įvairių priežasčių. Maistas praturtintas vaisiais ir daržovėmis, turintis mažai gyvulinės kilmės riebalų ir druskos, yra labai naudingas Jūsų sveikatai. Nutukimas yra rizikos veiksnys, susirgti daugelio tipų inkstų vėžiu.

 

Vėžio tipai A-Z

 

Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#4 Emilija 2013-03-27
Beja, čia daugiau parašyta apie pačius ligos simpotomus bei prevenciją, o aš radau vietą, kur kalbama apie skirtingas karcinomos rūšis http://www.lazeriniscentras.lt/lt/odos_naviku_diagnostika.html?article=48& , kokių dar rūšių šios ligos būna?
Quote
#3 Emilija 2013-03-27
Manau, jog net išbraukus iš savo dienos raciono netinkamą maistą bei subalansavus mitybą ir metus rūkyti prisidėsim prie rizikos mažinimo tik labai maža dalimi. O ar reik jaudintis, kad susigrsiu šia liga ir man bus reikalingas gydymas , jeigu ja serga šeimos narys?
Quote
#2 Jonas 2011-05-16
Neduokime vėžiukui cukraus,kiaulienos,maitinkime deguonimi(kvėpavimo spec.pratimai)...dar dirbu su REIKI,gydausi vizualizuojant,stiprinu imunitetą...daug ko reikia,bet pasveikau..;)
Quote
#1 kernius 2010-10-21
kaip įveikti šią lygą?
Quote
2024 m. kovo 29 d., Penktadienis