95

Centrinės nervų sistemos navikai, kaip ir kitų sistemų ar organų navikai, gali būti piktybiniai ir gerybiniai. Pagal savo kilmę yra išskiriami navikai, kurių ląstelės yra smegenų audinio ląstelių kilmės  glialiniai, bei iš kitų smegenų struktūrų - neglialiniai. Taip pat smegenų navikai gali būti skiriami į pirminius ir antrinius, pagal vystymąsi. Jei navikas vystosi iš smegenų ląstelių, jis yra pirminis. Jei navikas „atkeliauja“ iš kitų organų – antrinis.

Simptomai. Centrinės nervų sistemos naviko simptomai priklauso nuo to, kurioje smegenų dalyje jis auga. Smegenų navikai sukelia simptomus nuo galvos skausmo iki insulto. Jie sukelia ir daugybę neurologinių sutrikimų. Kai kurie smegenų navikai ilgą laiką nesukelia jokių simptomų, todėl juos nustatyti anktyvojoje stadijoje ypač sunku.

Galvos skausmas. Galvos skausmas - dažniausias simptomas. Tiesa, daug žmonių "kankinasi" su galvos skausmais, tačiau auglys galvoje jiems negresia. Galvos skausmas, kurį sukelia galvos smegenų navikai, gali reikštis skirtingai ir priklauso nuo vietos, kurioje jis esti ar kitų reiškinių:

  • Blogumas pabudus ryte.
  • Stiprus skausmas, bet ne migrena, kylantis tuo metu, kai žmogus miega ir taip pat yra lydimas mažiausiai poros simptomų (pvz., vėmimas ar sumišimas).
  • Gali būti arba gali nebūti pulsuojačios vietos jausmas, priklausomai nuo vietovės, kurioje yra navikas.
  • Skausmas lydimas dvejinimosi akyse, silpnumas arba kūno dalių nutirpimas.
  • Kaklo skausmas.

Virškinimo trakto sutrikimai. Virškinimo trakto simptomai, įskaitant pykinimą ir vėmimą, ypač pasireiškia vaikams serganties smegenų vėžiu.

Traukuliai. Traukuliai gali atsirasti 15-95% pacientų, priklausomai nuo to, kurioje vietoje yra navikas.

Kartais reikštis ligos simptomai, susiję tik su psichikos pokyčiais, kurie gali būti tokie:

  • Atminties praradimas
  • Pablogėjęs dėmesingumas
  • Problemos kalbant, sunku reikšti mintis, argumentuoti nuomonę ir pan.
  • Padidėjęs mieguistumas


Tyrimai ir diagnostika: Pradžioje atliekamas pilnas klinikinis neurologinis ištyrimas, diagnozė patikslinama, atlikus galvos smegenų kompiuterinę tomografiją ar galvos smegenų magnetinio rezonanso tomografiją. Kartais, jei diagnozė nėra pilnai aiški, papildomai naudojama kontrastinė medžiaga, išryškinanti galvos smegenų atskiras struktūras bei esančio naviko ribas.

Galvos smegenų magnetinio rezonanso tomografija yra ypač jautrus diagnostinis metodas, šio tyrimo metu taip pat galima taikyti kontrastinę medžiagą, kuri išryškina galvos smegenų vaizdus.

Be šių pagrindinių neinvazinių diagnostikos metodų taip pat gali būti ligoniui atlikta elektroencefalografija (tyrimas, kurio metu registruojami elektriniai galvos smegenų potencialai), akių dugno tyrimas - įvertinama, ar nėra galvos smegenų pabrinkimo požymių.

Gydymas: Pagrindinis galvos smegenų gydymo būdas yra chirurginė operacija. Chirurginis galvos smegenų auglių šalinimas taikomas, kai auglys yra išoriniame galvos smegenų paviršiuje ar, kai auglio pašalinimas iš gilesnių galvos smegenų dalių nesukelia ryškesnių neurologinių sutrikimų nei juos sąlygoja pats navikas. Kartais chiruginio gydymo nepakanka, nes ne visas auglio ląsteles tokiu būdu galima pašalinti, tuomet papildomai taikomas spindulinis gydymas bei chemoterapija. Šių gydymo metodų tikslas - pašalinti likusias auglio ląsteles, jas apšvitinant jonizuojančios radiacijos spinduliais ar paveikus cheminėmis medžiagomis, sukeliančiomis auglio ląstelių dauginimosi sustabdymą.

Be šių gydymo priemonių, kuriomis siekiama pašalinti patį auglį, taikomos gydymo priemonės, kurios veikia naviko sąlygotus simptomus: kortikosteroidai, prieštraukuliniai vaistai. Dažniausiai traukulių priepuolių, sąlygotų galvos smegenų auglio, gydymui taikomas karbamazepinas, fenitoinas, valproinė rūgštis.

 

Informacija parengta pagal www.sveikas.lt, American Brain Tumor Association www.abta.org

 

Vėžio tipai A-Z

 

Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#95 tomas 2015-10-16
Man yra guzas galvoja gal kas zinote kas tai?
Quote
#94 Rokas 2015-08-24
Sveiki, jauciu stiprius skausmus galvos kairiajame sone, taip pat skauda kairiaja ausi. Gal kas nors zinote kas tai galetu buti?
Quote
#93 Mantas 2015-07-27
man tai visai pzd skauda jau nuo mazens jau gerus 12 metu skauda gal kas gali man padeti Fb: Mantas Mantas Mantas gmail: help me
Quote
#92 dalia 2015-05-27
ar gali buti smegenu vezys ir po aperacijos isemus nustatyti net 3 stadyjas
Quote
#91 GERDA GERDA 2015-05-06
MAN SPAUDZIA PAKAUSI,BUVO 1 NUALPIMO PRIEPOLIS IR TUO METU METO DAR SAVAITE I DESINI SONA,NUKRENTA SPAUDIMAS,PAKANKA NEPATOGIAI ISLIPT IS LOVOS,TA PRASME STAIGIAI ISKART VEL SPAUZIA IR SKAUDA PAKAUSI ATSIRANDA PYKCIO PRIEPUOLIAI,TAIP 2 SAVAITES TD PRAEINA IR VEL SIS DALYKAS UZEINA 2,3 SAVAITES,PADEDA PHEZAMAS,DUODA DEGUONES TAI NORS GALVA NE TAIP SUKASI,NETURIU MINCIU KAS YRA NEI AS NEI MANO DAKTARAI ITARIA GAL PROLAKTINOMA GAL IS CE SULAUKSIU KOKIOS VERSIJOS,TIKIUOSI
Quote
#90 Arturas Podlipskis 2015-04-12
Sveiki, man skauda desne galvos puse ir prie ausies kauselio yra mazas guziukas man jo visiskai neskauda gal galit patart ka daryt ir ar cia gali but koks nepyktibinis auglys?
Quote
#89 r.k. 2015-03-23
laba diena, gal ir kvaila cia rasyt, nes atsakymas aiskus (apsilankyt pas daktara) bet istiesu bijau isgirst kazka blogo.. zodziu jau kuris laikas nuolat skauda galva, buvau pas daktara, pasake jog greiciausiai tai migrena, vaistai padeda tik keliom valamdom, pabundu naktim is skausmo, pykinimas kartais pasireiskia, bet kai skausmas itin didelis, pries kelias dienas draugas uzciuope guziuka galvoje, tikrai pasidare neramu...
Quote
#88 Monikita 2015-03-21
Man 14 metu esu panele. Ar man gali but vežys? Skauda smilkinius ir stiprus skausmas niekas nepadeda. Bijau to .
Quote
#87 Bijokle 2015-03-16
Ar gali 13-metei mergaitei buti smegenu vezys? Man skausta galva, jauciuosi pavargus, labai karsta. Ar gali buti smegenu vezis pvz, nuo telefono ausiniu?
Quote
#86 liudinti 2015-02-05
Sveiki mano vyrui 4 stadijos smegenu vezys jis jau 3 menesei po operacijos jau baige svitinti taciau dabar jam su kiekviena diena vis blogeja sunku matyti mylima silpstanti, jis niekada nesirgo ligoninej negulejo o kai atsigule degnoze tokia metai gal du bet tiek nesulauks saugokit sveikata visi o ne forume klauskim
Quote
2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis