0

ExcersiceMoterims, kurios įveikė krūties vėžį, kyla klausimas, kada atsiras jėgos ir kaip galima sau padėti greičiau grįžti prie kasdieninių darbų. Atlikti tyrimai su moterimis, kurios gydėsi krūties vėžį, nustatė, kad fizinis aktyvumas turi didelę reikšmę organizmo sustiprėjimui, nuotaikai ir tolimesniam gyvenimui. 

Tačiau jeigu grįžote iš ligoninės ir norite iš karto pradėti sportuoti, kai ką turite žinoti.

Fizinio aktyvumo privalumai

Tyrimus atlikę mokslininkai nustatė, kad sergantiems vėžiu kai kurie fiziniai pratimai palengvina simptomus, sustiprina organizmą ir teigiamai veikia vidinį pasaulį. Tyrimuose dalyvavusios moterys, po krūties vėžio gydymo, atliko judėjimo - vaikščiojimo, dviračio mynimo pratimus, kurie vyko 3 kartus per savaitę ir truko nuo 4 iki 12 savaičių. Sportuodamos moterys:

  • Sustirpino kūno raumenis.
  • Sumažino pykinimą ir nuovargį.
  • Pagerino nuotaiką.
  • Padidino pasitikėjimą savo jėgomis.
  • Moterys atsikratė depresijos ir pradėjo teigiamai vertinti gyvenimą.


Kiti tyrimai nustatė, kad pagėrėjo į darbą grįžusių moterų darbo pajėgumas. Judėjimas ypač pasiteisino psichologiniu požiūriu - ligoniai ne tik atsikratė depresijos, bet ir pradėjo geriau miegoti.

Moterims, kurioms buvo atliekama chemoterapija ir pradėjo sportuoti, rečiau pasitaiko, kad išretėja kaulų tankis.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad sportuoti galima tik pasitarus su gydytoju. Neapgalvotas fizinis krūvis ar kai kurie pratimai gali atnešti daugiau žalos, negu naudos. Mankštos pobūdis priklauso ir nuo vėžio tipo, todėl būtinai visas galimybes aptarkite su specialistu.

Sportuokite saugiai

Po vėžio gydymo ne visi sporto būdai jums tiks, todėl reikia pasirinkti tą, kuris Jūsų per daug nenuvargins ir atneš daugiau naudos negu žalos. Todėl, jeigu nuspręsite apsilankyti sporto klube, apie savo ligą praneškite instruktoriui, kuris pasakys, kokių pratimų Jums reikėtų vengti. Beje, atkreipkite dėmesį, ar sporto instruktorius yra susipažinęs su specialiomis sporto programomis žmonėms, kurie gydėsi vėžį. Dėl instruktorių nekompetencijos įvairios vėžiu sirgusių moterų draugijos siūlo pavaikščiojimą pėsčiomis gryname ore ir jogos pratimus. Rekomenduoja lėtai pavaikščioti nuo 3 iki 5 valandų per savaitę. Dauguma specialistų rekomenduoja pasirinkti jogos pratimus. Joga ypatinga tuo, kad veikia raminančiai ir skirtingai nei kitos mankštos, tonizuoja ir stiprina kūną nepadidinant širdies ritmo. Tyrimų metu buvo nustatyta, kad moterys, kurios per dieną atlikdavo po valandą jogos pratimus, patyrė mažiau chemoterapijos šalutinių poveikių, tame tarpe pykinimo ir galvos svaigimo, pagerino nuotaiką. Tiesa, tyrime taip pat minima, kad 69 proc. moterų, atlikdamos jogos pratimus 12 savaičių, jautė didesnį nuovargį, nei įprastai.

Kiti pratimai, pavyzdžiui, plaukimas, važiavimas dviračiu, karatė, kvėpavimo pratimai yra taip pat galimi, tačiau nerekomenduojami, jeigu Jums pasireiškia tokie simptomai kaip galvos svaigimas, pasunkėjęs kvėpavimas, skausmas, neįprastas patinimas, galūnių sustingimas ir skausmas. Prieš besiimdami kokios nors sporto rūšies, būtinai pasitarkite su gydytoju.

Specialūs poreikiai

Kol visiškai pasveiksite, ekspertai rekomenduoja, vengti tokios veiklos, kuri gali jums pakenkti ir jų pasekoje gręsia traumos arba ligos.

Pavyzdžiui, kai atliekama chemoterapija, pacientams sumažėjus baltųjų kraujo kūnelių kiekiui, nerekomenduojama eiti į baseiną ar būti ten, kur yra daug žmonių iki to laiko, kol imuninė sistema visiškai atsigaus. Plaukiojimas taip pat nesaugu tiems, kuriems atliekama radioterapija, nes chloras esantis baseino vandenyje gali sudirginti gydomą vietą. Tačiau vėliau, vandens procedūros rekomenduojamos.

Pacientams, kuriems gydymo metu prasidejo anemija, gali atsirasti nuovargis, kurį dar paaštrins fiziniai pratimai. Todėl reikėtų palaukti, kol sustiprėsite.

Moterys, kurioms operacijos metu buvo pašalintas auglys, prieš pradėdamos sportuoti turėtų pasikalbėti su gydytoju dėl pavojingo rankų tinimo vadinamo limfedema.

Svarbiausia nepervargti

Moterims, kurios patyrė gydymą, šiuo metu svarbiausia nepervargti. Jeigu prieš gydymą nesportavote, dabar pratimus reikėtų atlikti lėtai ir ramiai - kiekvieną dieną po keletą minučių. Jeigu prieš gydymą sportavote, specialistai rekomenduoja klausyti savo kūno, bet atkreipti dėmesį į bet kokius nepageidaujamus požymius.

Moterys, kurios patyrė chirurginę operaciją, turėtų vengti bet kokio krūvio kuris sukeltų dilgčiojimus, skausmą arba patinimus krūtinės, kaklo ir rankų srityje. Manoma, kad tokie reiškiniai yra normalu pirmosiomis keturioms savaitėms po operacijos. Tačiau, jei šie nemalonūs pojūčiai išlieka ilgiau, būtinai kreipkitės į savo gydytoją.


Apie norą pasimankštinti, būtinai pasitarkite su savo gydytoju.

 

Skaitykite daugiau:

Krūties vėžys – dar ne pasaulio pabaiga

Judėti sveika

Gydytojai pataria

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 29 d., Penktadienis