0

ALMA renginys 20112011 m. spalio 21-ąją dieną Kauno Onkologijos ligoninėje įvyko IV-oji nacionalinė konferencija „Pagrindinės Onkologijos Draugijų aktualijos“, kurią organizavo Kauno apskrities moterų sveikatos draugija „Alma“.

„Kadangi spalis – kovos su krūties vėžiu mėnuo visame pasaulyje, neatsitiktinai ir mes stengiamės jau ketvirtus metus spalio mėn. sukviesti draugijas iš visos Lietuvos į bendrą renginį, kurio metu galėtume pasidalinti patirtimi tarpusavyje, sužinoti ką nors naujo, paskui tas žinias perteikti grįžus pas save į regioną. Ačiū visiems, kurie mus palaiko, taip pat nuoširdžiai mūsų rėmėjams, kad turime tokią galimybę“, - renginiu džiaugiasi draugijos „Alma“ pirmininkė Regina Malžinskienė.

Konferencijoje dalyvavo per 100 dalyvių, tarp kurių ligos paliestos moterys ir jų artimieji iš Kauno, Vilniaus, Šiaulių, ALytaus, Birštono ir Elektrėnų.

Pasak R. Malžinskienės, moterys ypač susidomėjusios klausėsi Baltijos ir Amerikos klinikos kineziterapeuto Vitalijaus Naumavičiaus pranešimo apie limfostazę ir limfodrenažinis masažą onkologijoje, nes minėta problema kamuoja kas trečią moterį po krūties operacijos, o informacijos šia tema Lietuvoje itin mažai.

 „Ypač svarbu skirti dėmesį profilaktikai, nes lengviau išvengti ligos, negu paskui gydyti ištinusias rankas“, - pasakoja R.Malžinskienė.

Konferencijos metu pasirašyta peticija, kuri bus išsiųsta Sveikatos apsaugos ministerijai, Seimo sveikatos reikalų komitetui ir Valstybinei ligonių kasai. Moterys susirūpinusios dėl didesnio krūtų protezų ir liemenėlių finansavimo, nes šiuo metu ne visos moterys, besikreipiančios į ortopedijos įmones, yra aprūpinamos krūties protezais. Ortopedijos ir reabilitacijos paslaugų teikėjų asociacijos prezidentės Rūtos Garšvienės teigimu, šiuo metu krūtų protezų poklasiui skiriamos lėšos patenkina poreikį maždaug 30 proc., todėl besikreipiančios moterys rašomos į eilę arba turi įsigyti krūties protezus savo lėšomis su galimybe susigrąžinti dalį įmokos maždaug po 2 metų“.

Diskusijų metu taip pat iškelta problema, kad Kauno onkologijos ligoninėje (nuo 1984 m. - Kauno onkologijos centre) pacientėms suteikiamos tik konsultacijos, tačiau nebeoperuojami piktybiniai navikai, tokiais atvejais tenka vykti į Kauno klinikas.

 

Skaitykite daugiau:

ALMA

Krūties vėžys

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis