4

Tikriausiai ne kartą teko išgirsti patarlę – „Pasakyk, ką valgai, ir aš pasakysiu, kuo sergi“. O prancūzai mėgsta kartoti, kad „geras virėjas gali pakeisti gydytoją“. Šias liaudyje kilusias patarles pacientams kartoja ir sveikos mitybos specialistai. Yra išskiriamos 10 pagrindinių taisyklių, kurių laikantis pagerinsime ne tik gyvenimo kokybę, bet ir atsikratysime tam tikrų negalavimų.

1. Maistas visada turi būti šviežias. Gendantis maistas išskiria tam tikras medžiagas, kurios gali sutrikdyti tam organizmo funkcijas, o šildytas ar šaldytas maistas netenka maistinės vertės.

2. Vartokite daug šviežių daržovių ir vaisių. Pagal sveikos mitybos piramidę, vaisiai ir daržovės dienos racione užima pagrindinę vietą.

3. Maistas turi būti įvairus. Vartodami įvairų maistą suteikiame galimybę savo organizmui gauti kuo daugiau reikalingų medžiagų.

4. Maistą gerai sukramtykite ir nepersivalgykite. Gerai sukramtytas maistas neapsunkina ne tik skrandžio, bet ir kitų virškinimo sistemos organų. Ilgai kramtomas maistas taip pat susivilgo seilėse, kurios padeda greičiau suvirškinti maistą. Organizmas pasisavina tik tam tikrą kiekį maistingųjų medžiagų, todėl persivalgymas tik apsunkina organizmą, nes energija panaudojama maisto virškinimui, o ne kitoms funkcijoms.

5. Negaminkite maisto aliuminiuose induose. Pasak maisto saugos specialistų, aliuminis - labai aktyvus metalas, nesunkiai tirpstantis rūgščiame maiste. Rūgščioje terpėje iš jo į maisto produktus skiriasi nemaži aliuminio kiekiai.

6. Košes virkite ne piene, o vandenyje. Jas paskaninkite ne sviestu, o augaliniu aliejumi.

7. Venkite rūkyto, koncervuoto ir kepto maisto.

8. Mažiau vartokite druskos ir cukraus.

9. Jei esate blogos nuotaikos arba pavargę, pirmiau pailsėkite, o tik paskui sėskite prie stalo.

10. Stenkitės valgyti tuo pačiu metu. Paskutinį kartą valgykite ne vėliau, kaip 3-4 val.prieš miegą.



Informacija parengta pagal knygą „Liaudies medicinos išmintis“

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#4 ketelmies 2015-05-27
Yvara taukely yr praein pra gerkluoncai smagei!
Quote
#3 Anzelmas 2015-05-27
GRYNA NESAMONE
Quote
#2 Zinute 2011-01-04
puiku, geras straipsnis, tokių galėtų būti daugiau...
Quote
#1 pasipiktinusi 2009-03-23
nu va,o mano dukros mokykloje maista duoda is aliuminiu indu...
Quote
2024 m. kovo 19 d., Antradienis