0

Šiandien maisto gamintojai naudoja apie 3000 įvairių maisto priedų... Kai kurie yra gerai žinomi – druska, cukrus, vanilė, mielės, acto rūgštis... Apie kitus yra girdėję nedaugelis, pvz., apie natrio benzoatą, karageniną, guaro dervą...

Maisto priedai naudojami siekiant tam tikro tikslo:

  • konservantai pailgina produkto vartojimo trukmę, apsaugo nuo mikroorganizmų sukeliamo gedimo;
  • kvapo ir skonio stiprikliai sustiprina produkto kvapą ir (arba) skonį: prieskoniai, saldikliai;
  • dažikliai suteikia produktui spalvą ar ją atgaivina;
  • maistingosios medžiagos: vitaminai, mineralai;
  • medžiagos „patrauklesniam“ produktui pagaminti: emulsikliai, tirštikliai, kietikliai, lipnumą reguliuojančios medžiagos, stabilizatoriai, stingdikliai...

Priedai pailgina produktų galiojimą (mažiau atliekų), maisto produktus galima transportuoti po visą pasaulį, maistingosios medžiagos „pagerina" mitybą, „užtikrina" saugumą ir kokybę. Tačiau jie gali sukelti alergiją, gimdos, odos, šlapimo pūslės vėžį, pilvo, skrandžio skausmus...

Ar visi priedai yra saugūs?

Uždraustų naudoti priedų yra nedaug: E 103, E105, E111, E121, E125, E126, E1330, E152, E181.
Kitus yra leidžiama naudoti, tačiau mes patariame vengti...

Pavadinimas: Kur naudojama: Poveikis:
Sintetiniai dažikliai (E 102, E 110, E 123, E 124, E 127, E 120, E 131, E 142...) Naudojami labai plačiai Gali sukelti alergiją, apsinuodijimą, vėžinius susirgimus.
Konservantai
(E 210 - E 215, E 217, E 239)
Naudojami labai plačiai Gali sukelti vėžinius susirgimus
E 250/ E 251/ E 252
Natrio nitritas / Natrio nitratas/ Kalio nitratas
Konservantas mėsos produktuose Nitratai iš principo nekenksmingi, bet skyla į nitritą, kuris jungdamasis su aminais sudaro nitrozaminus - stiprius kancerogenus. Šie pokyčiai greičiausiai įvyksta kepant mėsą. Didina kraujospūdį.
E 221-E 228
Sulfitai
Konservantai, antioksidantai -> pjaustyti vaisiai ir daržovės atrodo švieži; padeda išlaikyti džiovintų vaisių spalvą, naudojamas gaminant vyną Gali sukelti stiprią alergiją. Sergantiesiems astma gali būti mirtini. Sukelia virškinimo sutrikimus.
E 950
Acesulfamas K
Saldiklis (200 k. saldesnis už cukrų) - kramtomoji guma, gėrimų milteliai, tirpi kava ir arbata, želatino desertai, kremai Gali sukelti vėžį (įrodyta, kad sukelia gyvūnams); veikia skydliaukę.
E 951
Aspartamas
Saldiklis (Equal, NutraSweet) Didesnis kiekis kraujyje slopina protinį vystymąsi, trikdo smegenų veiklą, gali sukelti pykinimą, galvos skausmą, priepuolius panašius į epilepsiją
E 320/ E 321
Butilintas hidroksianizolas/
Butilintas hidroksitoluenas
Antioksidatorius, dedamas į riebalų ir aliejaus turinčius produktus, kad šie neapkarstų; naudojamas labai plačiai! Manoma, kad sukelia vėžį; didina cholesterolio kiekį
E 621
Mononatrio glutamatas
Aromato ir skonio stipriklis proteino turinčiuose gaminiuose Didesnis kiekis sukelia galvos skausmą, deginantį dilbių, sprando niežulį
E 330 Citrinų rūgštis Naudojama daugelyje produktų kaip rūgštingumą reguliuojanti
medžiaga, antioksidatorius,
izoliuojanti medžiaga
Gali sukelti vėžinius susirgimus.

 

VŠĮ „Baltijos aplinkos forumas“ informacija

 

Skaitykite:


Maitinkitės sveikai

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

2018 m. sausio 23 d., Antradienis