0

healthy vegetables restaurant nature mediumKodėl ridikėliai turėtų būti nepakeičiama daržovė ant jūsų stalo? Mokslininkai mano, kad ridikėliai yra viena seniausių ir sveikiausių daržovių - juose, kaip niekur kitur, gausu organizmui būtinų medžiagų. Gydytojai sako, kad ridikėliai pasižymi gydančiomis savybėmis, todėl siūloma šią daržovę valgyti daugelio ligų profilaktikai ir įtraukti į gydomąją mitybą.

Augdami ridikėliai sukaupia vertingų mikroelementų ir vitaminų. Kad apsigintų nuo graužikų ir kenkėjų, šiose daržovėse yra tokia pat apsaugos sitema, kokią turi garstyčių aliejus. Šis gamtinis nuodas atbaido kenkėjus ir bakterijas. Mokslininkai prabilo apie ridikėlių naudingumą, saugant burnos ertmę, liežuvį, skrandį ir žarnyną nuo kenksmingų mikroorganizmų ir infekcijų. Taip pat kai kramtome ridikėlį, išsiskiria gydomieji eteriniai aliejai, kurie vienu metu dezinfekuoja nosies gleivinę ir palengvina kvėpavimą.

Ridikėliuose gausu kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko ir jodo. Ridikėlių ryšelyje vitamino C yra ne mažiau nei citrinoje. Ridikėlius labai vertina dietologai ir rekomenduoja įtraukti į gydomąją mitybą, nes šios daržovės daro teigiamą įtaką virškinamųjų organų sekrecijai, kaupia bektericidines medžiagas, stabdančias daugybę mikroorganizmų sukeliamų ligų. Maistinės ridikėlių skaidulos suriša ir pašalina iš organizmo cholesterolį, radionuklidus ir sunkiuosius metalus. Liaudies medicinos atstovai teigia, kad ridikėliai stabdo akmenų susidarymą inkstuose, tulžyje ir šlapimo pūslėje.

Ridikėlių patariama vengti tiems, kas serga skrandžio, dvylikapirštės žarnos ar tulžies ligomis.

Tai įdomu:


Europiečiai apie ridikėlius sužinojo XVI amžiaus pradžioje. Pirmieji virtuvėje juos naudoti pradėjo prancūzai. Artimiausio ridikėlio giminaičio – ridiko – istorija siekia senovės Egiptą.

Skaitykite daugiau:


Padėk sau

Maisto pasirinkimas

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis