1

„Suvalgant tik du graikinius riešutus per dieną, galima apsisaugoti nuo krūties vėžio. Jeigu šia liga jau sergama, graikiniai riešutai pristabdo auglio vystymąsi“, - teigiama sveikatos naujienų portale WebMD.com


food nature autumn nuts mediumTokius rezultatus pateikė Huntingtono universiteto (JAV) mokslininkai, atlikę tyrimus su pelėmis. Pasak šio universiteto biochemijos profesorės Elaine Hardman, graikiniuose riešutuose gausu natūralių junginių, tokių kaip omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų, fitosterolių, kurie ypač teigiamai veikia kovoje su krūties augliais.

„Fitosteroliai jungiasi su estrogenų receptoriais ir turėtų sumažinti krūties auglio augimą“, - sako prof. E.Hardman. Pasak jos, graikiniais riešutais mitybą turėtų papildyti žmonės, kurie serga visų tipų vėžiais, taip pat diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis.

Tačiau Vašingtono išsamių vėžio tyrimų centras (JAV) neskuba džiaugtis rezultatais ir ragina gydytojus neskubėti pacientams rekomenduoti graikinių riešutų, kol nepasitvirtins riešutų veiksmingumas žmonėms.

Centro atstovas gyd. Peter G. Shields teigia, kad būtų tikrai „žiauru“ rekomenduoti žmonėms valgyti graikinius riešutus, atlikus tyrimus tik su pelėmis. Jis priminė atvejį, kada atlikus tyrimus su graužikais, buvo paskelbta, kad beta-karotinas mažina plaučių vėžio tikimybę. Vėliau paaiškėjo, kad ši medžiaga rūkaliams plaučių vėžį paskatina vystytis greičiau. „Bet graikinių riešutų tyrimas yra gera pradžia atlikti išsamesnius tyrimus, kaip medžiagos, esančios riešute, iš tiesų veikia krūties vėžį“, - sako P. G. Shields.

Tačiau gydytoja prof. E. Hardman mokslininkų debatuose gina graikinių riešutų naudą žmogaus organizmui. „Jeigu jūs norite ką nors staiga užkąsti, žinokite, kad graikiniai riešutai yra žymiai geriau, nei traškučiai ar prancūziškosios bulvytės. Mes visi žinome, kad lėtinėms ligoms kelią užkerta sveika mityba“, - sako ji.

Naudinga žinoti:

  • Pagal baltymų kiekį graikiniai riešutai lenkia vaisius ir daržoves. Jie turi vitaminų C, B1, B2, PP. Pagal kaloringumą jie prilygsta mėsai arba sviestui, nes juose yra 75 proc. riebalų. Šie riešutai 50 kartų daugiau turi vitaminų nei citrusiniai vaisiai ir 8 kartus – nei juodieji serbentai.

  • Liaudiens medicinos šaltiniuose teigiama, kad ypač sveika valgyti graikinius riešutus su spanguolėmis.

 

Parengta pagal WebMD.com informaciją

 

Skaitykite daugiau:

„Arbatų karalienė“ – žalioji arbata

Vėžiui patinka cukrus?

Maitinkitės sveikai



Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#1 Jonas 2011-02-15
Patikėkite,žalioji arbata padeda nuo vėžiuko...riešutai,spanguolės,grikiai,svogūnai,apk epti svieste"GI".Man padėjo. www.reiki.teisingas gyvenimas.lt
Quote
2024 m. kovo 19 d., Antradienis