0

Žurnalas „Scientific American“ paskelbė straipsnį, kuriame teigiama, kad kai kurie maisto priedai, patekę į žmogaus organizmą, gali veikti kaip estrogenai. Italijoje, Parmos universitete, atlikta eksperimentinė studija parodė, jog maisto priedas Propilgalatas (E310) žmogaus organizme gali pradėti gaminti hormonus bei neigiamai paveikti natūralių estrogenų veiklą.

depression1.jpgPasak tyrimą atlikusio mokslininko prof. Pietro Cozzini, studija buvo atlikta naudojant kompiuterinio modeliavimo metodus, tačiau norint įrodyti šio priedo estrogeninį poveikį žmogaus organizmui, jį reiktų ištirti ir su labaratoriniais gyvūnais. Tyrimo rezultatai signalizuoja daug didesnę problemą – tai, kad yra ir daugiau kol kas neištirtų maisto priedų, veikiančių kaip estrogenai.

E310 apsaugo riebalus nuo apkartimo, jis naudojamas įvairiuose produktuose, pavyzdžiui kepiniuose, vytintoje mėsoje, saldainiuose, kiaulienos dešrose, majoneze ar pieno milteliuose.

„Dirbtiniai estrogenai“ siejami ir su krūties vėžio rizikos padidėjimu. Dešimtmetei mergaitei (JAV) Hanai Powel-Auslam susirgus krūties vėžiu, pasirodė pacientų gynimo organizacijų narių komentarų, kad nesveikas maistas yra didelis rūpestis. Pasak Krūties vėžio asociacijos (JAV) pirmininkės ir įkūrėjos dr. Marisos Weiss, krūties vėžio atsiradimui didelės įtakos turi estrogenai, teršalai, hormonai, pesticidai, kurių gausu maiste ir gėrimuose.

„Jie daro didelę įtaką moterų krūtinės ląstelėms“, – sako dr. M. Weiss.

Estrogenai – hormonai, kurie lemia antrinių lytinių požymių atsiradimą, paruošia moters dauginimosi sistemą nėštumui, užtikrina apvaisinimo galimybę po ovuliacijos, skatina pieno liaukų formavimąsi, lytinio potraukio atsiradimą. Estrogenus imituojančios medžiagos vadinamos ksenoestrogenais (angl. Xenoestrogens). Jos yra siejamos su gyvūnų, tikėtina ir žmonių, reprodukcijos problemomis.

Parengta pagal www.sveikasvaikas.lt ir Įveikligą.lt informaciją

 

Skaitykite daugiau:


Mažiau mėsos – mažesnė rizika susirgti vėžiu

Plastikinėje taroje pabuvęs gėrimas gali sukelti rimtus susirgimus

Maitinkitės sveikai

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 19 d., Antradienis