0

alyvuoges.jpgMėgstantys alyvuoges mažiau rizikuoja susirgti vėžiu, nes jose gausu antioksidantų, kurie saugo ląstelių genetinį paveldą nuo mutacijų, o pačias ląsteles – nuo virtimo vėžinėmis.

XX a. buvo atlikta daugybė mokslinių tyrimų, kurie parodė, kadėl Viduržemio jūros regiono gyventojai kur kas rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, kai kurių organų vėžiu, be to, daugelis jų yra ilgaamžiai. Visa tai paaiškinama labai paprastai – pasirodo, šiame regione gyvenantys žmonės kasdien valgo alyvuoges ir suvartoja daug alyvuogių aliejaus.

Mokslininkų dėmesį patraukusi alyvuogė, žinoma jau tūkstančius metų ir išlikusiuose rašytiniuose šaltiniuose vadinama sveikatos ir ilgaamžiškumo vaisiumi.

Alyvuogėse itin gausu įvairių biologiškai aktyvių medžiagų. Vitaminas A būtinas ląstelėms augti ir daugintis. Minkština odą, ji ne taip greitai sensta. Kai trūksta šio vitamino, sausėja oda ir gleivinė, mažėja organizmo atsparumas infekcijoms. Vitaminas E apsaugo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.Alyvuogėse taip pat yra vitamino C ir P. Manoma, kad penkios ar šešios alyvuogės per dieną aprūpina žmogaus organizmą visais būtinais mineralais, vitaminais ir nesočiosiomis riebalų rūgštimis. Tačiau piktnaudžiauti alyvuogėmis nederėtų, nes jose esantys aliejai, kurie sudaro daugiau nei tračdalį šio vaisiaus yra labai koloringi.

Ar mūsų parduotuvėse galima nusipirkti gerų alyvuogių?

Sužinoti, kaip paruoštos ir Lietuvoje parduodamos alyvuogės, – sunku.

Tačiau yra kelios taisyklės, kurios padės jas tinkamai išsirinkti:

1. Alyvuogės, paruoštos pagal pagreitintą technologiją, paprastai būna pigesnės ir dažniausiai fasuojamos skardinėse, tačiau kartais pasitaiko ir išimčių.

2. Dirbtines juodąsias alyvuoges nuo natūraliai prinokusių galima atskirti neatidarius skardinės. Į dirbtinai nokintų alyvuogių sudėtį visuomet įeina geležies gliukonatas žymimas priedo E579 ženklu. Tai chemikalas, palaikantis alyvuogių juodą spalvą. Tokios alyvuogės būna itin juodos spalvos ir dažnai net blizga. Tai nenatūrali jų spalva.

3. Natūraliai sunokusios alyvuogės neturi tokios prekinės išvaizdos, kaip prinokintos chemokalais. Natūralios alyvuogės būna blankesnės ir turi rusvoką atspalvį. Alyvuogės spalva skiriasi ir yra nevienalytė, nes vienas šonas, kuris buvo saulėje yra tamsesnis, o tas kuris buvo pavėsyje - blankesnis.

4. Tradicinės alyvuogės būna ne tik juodos arba žalios, bet ir rusvos, turinčios šiek tiek alyvinio atspalvio.

5. Renkantis alyvuoges svarbu atkreipti dėmesį, kad kuo mažesnis kauliukas ir daugiau minkštimo, tuo vaisius vertingesnis.

Pagamintose pagreitintu būdu alyvuogėse lieka mažai maistingųjų medžiagų, todėl medikai ragina rinktis alyvuoges, kurios tradiciškai laikomos druskoje arba vytinamos saulėje. Konservavimui naudojamos mažai riebalų turinčios alyvuogių rūšys ir kalbant apie jų maistingumą ir vertę, vėl gi sunku teigti, kad jos naudingos sveikatai.

Naudinga žinoti, kuo alyvuogės naudingos negaluojant:

  • 5-10 min. prieš valgį suvalgykite 3-4 alyvuoges. Jos veiks kaip tulžies išsiskyrimą skatinanti ir apetitą gerinanti priemonė. Puikiai tinka žmonėms, kurie kankinasi dėl apetito ir virškinimo sutrikimų.

  • Alyvuogės saugo nuo avitaminozės. Dėkite alyvuogių į salotas: 5-6 per parą pakaks, kad patenkintumėte vitaminų ir mineralų poveikį.

  • Padeda numalšinti galvos skausmą. Prieš imdamiesi gerti skausmą malšinančius vaistus, pabandykite suvalgyti kelias alyvuoges. Jose gausu augalinio analgetiko oleokantalio.

  • Alyvuogės tinka užkietėjusiams viduriams ir hemorojui gydyti. Jums užtektų 6-8 alyvuogių per parą, kad jūsų žarnyną pradėtų teigiamai veikti ląsteliena ir alyvuogių aliejus.

  • Prancūzų mokslininkai įrodė, kad nuolat valgant alyvuoges 84 proc. sumažėja širdies priepuolių, infarktų ir insultų rizika.

 

Parengta pagal:

1. „Savaitė su TV straipsnį „Alyvuogės: mažos, bet maistingos", Nr. 17, 2009 balandžio 22 d.
2. Straipsnis: „Olive oil's health benefits“ http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/olive-oil.htm

 

©Įveikligą.lt

 

Skaitykite daugiau:


Apie alyvuogių aliejų

Apie maistą

Apie vaistažoles

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 19 d., Antradienis