0

Nors iš pradžių, dėl didėjančio pasitikėjimo technologijomis ir plečiantis sintetinių vaistų gamybai, gydymą vaistiniais augalais sumenkino modernioji medicina, tačiau dabar atliekant vis daugiau tyrimų, mokslininkai ir jų paraginti medikai vėl ima kalbėti apie „vaistus“, su kuriais susiduriame kasdien. Taigi, artėjant užderėjusių daržovių derliaus metui, siūlome prisiminti, kokie vaistai auga mūsų daržuose.

burokeliu sultysŠį kartą norime Jus supažindinti su burokėliais. Tikriausiai apie šias daržoves ir jų sultis teko girdėti prieštaringų nuomonių, tačiau liaudies medicinos literatūroje burokėlių sultims skiriama ne mažai dėmesio ir teigiama, kad šios sultys ypač sveika nualintam organizmui ir turi medžiagų, kurios kovoja su vėžiu. Pastaruoju metu apie šių sulčių naudą vis drąsiau kalba ir medikai, ir mokslininkai. Nors anksčiau ir turėta įrodymų, kad vėžys nuo senovės gydomas būtent šių stebuklingų daržovių pagalba, tačiau dar šiandien apie tai pateikiama labai mažai informacijos.

Ką sako mokslas šiandien?

Mokslininkai atliko begales tyrimų, kurie patvirtintų arba paneigtų burokėlių naudą žmogaus organizmui. Štai, kokių tyrimų išvadas suradome:

1. Burokėlių sultys mažina kraujospūdį.

burokeliu sultys.jpgMokslininkai pernai atliko tyrimą, kad geriant apie dvi stiklines burokėlių sulčių kasdien, galima „išlaikyti" normalų kraujospūdį 24 val. per parą. Tyrėjai nustatė, kad net jeigu sulčių pamirštama išgerti, kraujospūdis išlieka normalus daugiau nei 20 valandų. Tyrimo autoriai burokėlių stipriąja puse įvardija šiose daržovėse esančias druskas, kurias burokėliai sugeria iš dirvos. Manoma, kad būtent jos reguliuoja kraujo spaudimą. Tokių druskų dar turi visos lapinės daržovės, ropės ir morkos.

2. Burokėlių sutys suteikia energijos.

Šiais metais atlikta nedidėlė studija su mėgstančiais važiuoti dviračiu atskleidė, kad geriant burokėlių sultis, jau po šešių dienų pastebimas padidėjęs energijos kiekis. Tyrimo ataskaitoje žurnale „Journal of Applied Physiology" teigiama, kad dėl burokėlių sulčių poveikio treniruočių rezultatai esti geresni nei jų nevartojant.

Aštuoni vyrai, dalyvavę tyrime, sakėsi po ilgos distancijos esą ne taip pavargo, kaip prieš pradedami vartoti burokėlių sultis. Mokslininkai nustatė, kad burokėliai veikia tarsi natūralus „dopingas", kurį vartoję tyrimo dalyviai distanciją įveikė net 92 sekundėm greičiau. Tyrėjai taip pat pastebėjo, kad po didelio krūvio, vyrų, kurie gėrė sultis, kraujo spaudimas atsistatė greičiau, nei tų, kurie sulčių negėrė. Mokslininkai tikisi, kad naujieji duomenys gali padėti žmonėms su širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo ir mataboliniais susirgimais, taip pat ir sportininkams, kuriems būtina ištvermė, praneša BBC.

3. Burokėlių sultys kovoja su uždegimu.

Šiais metais atliktas bene svarbiausias ir išsamiausias tyrimas su burokėliais. Tyrimo autoriai paskelbė išvadas, kurios paneigė visus mitus, neva burokėliai yra tik niekuo nepagrįstas liaudies receptas gydant įvairias kraujo ligas.

Mokslininkai pateikė rezultatus, kurie pagrindė jau girdėtą burokėlių naudą:

  • Burokėlių sultys padeda viršvorį turintiems žmonėms kovoti su kraujo ir širdies ligomis.
  • Padeda išvengti 2 tipo diabeto.
  • Kovoja su uždegimu.
  • Sumažina vėžio riziką.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad burokėliai kovoja su laisvaisiais radikalais, pašalina juos iš žmogaus organizmo. Geriant burokėlių sultis, palaikomos visos fiziologinės organizmo funkcijos, valomos kepenys, inkstai ir tulžies pūslė, skatinama limfinė sistema. O burokėlių ir morkų sulčių mišinys - geriausia natūrali kraujo ląstelių atnaujinimo priemonė. Skatina eritrocitų gamybą, gerina atmintį, plečia kraujagysles. Tai viena geriausių gamtos priemonių hipertoninei ligai gydyti, nepakeičiama esant mažakraujystei, organizmo išsekimui. Tinka moterims menopauzės metu ar sergant mėnesinėmis. Šios sultys stimuliuoja limfagyslių darbą, grąžina jėgas po persirgtų ligų. Be to, patariama gerti visiems, kas jaučia nuolatinį silpnumą. Burokėlių sultys ramina. Jas patariama gerti itin jautriems, dirgliems žmonėms.

Burokėliuose gausu žmogaus organizmui reikalingų ir naudingų medžiagų: baltymų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų - natrio, kalio, fosforo, magnio, mangano, geležies, net kobalto, kurio reikia, kad susidarytų vitaminas B12, labai reikalingas organizmui kraujo gamybai.

Istorija: kokias sąsajas rado mokslininkai tarp burokėlių ir vėžio gydymo?

Manoma, kad jau prieš Kristaus gimimą burokėlius aukštino įvairios Rytų šalys. Ilgai „viršūnėlės ir šaknelės" buvo griežtai atskiriamos - maistui naudojami vien lapai, o „šakneles" naudojo tik vaistams. Manoma, kad būtent seniausių laikų arabų gydytojai burokėlius išplatino po pasaulį.

Göttingeno universiteto profesorius J. Osianderis pirmasis 1826 m. savo knygoje oficialiai paminėjo, kad burokėliais galima sėkmingai gydyti navikus. Yra žinoma, kad iki 1929 m. Vokietijos gydytojai gydydami onkologines ligas aktyviai naudojo įvairias raudonųjų burokėlių terapijas.

Vengrų profesorius L. Bakay iš Budapešto universiteto 1939 m. taip pat atliko tyrimus. Jis burokėliais gydė 72 pacientus, kurie sirgo vėžiu ir leukemija. Jis pastebėjo, kad geriančių burokėlių sultis savijauta pagėrėjo ir navikai ėmė nykti, ligoniai priaugo svorio, jiems pagerėjo apetitas.

Žydų gydytojai dėl vaistingųjų savybių taip pat labai vertino burokėlius. Net Talmudo Rabinas Chanina ir rabinas Jochananas rekomendavo "valgyti burokėlių, gerti midų ir maudytis upėje".

Meksikos rašytojas J. Erdos rašė, kad 1939 metais keliaudamas per Šiaurės Afrikos šalis susipažino su į Atlaso kalnų atogrąžas atvykusiu gydytoju, kuris mokėsi Paryžiuje ir esą ten gavęs žinių, kad piktybiniai navikai sėkmingai gydomi burokėliais. J.Erdos taip pat rašė, kad kelionėje po tuometinę Jugoslaviją jis sutiko dar vieną gydytoją, kuris gyrė burokus pateikdamas statistiką, kad Jugoslavijos regionuose, kuriuose populiarūs burokėliai "nekrozės, skrandžio ir plaučių ligos yra nežinomos“.

Nuo 1918 metų sekė burokėlių „dažų" tyrimai. Mokslininkai aiškinosi, kas tai per medžiaga, kokia jos sudėtis ir kaip ji veikia žmogaus organizmą. Buvo išskirta medžiaga betaninas „gamtiniai dažai" su kuriais iki 1963 metų buvo atliekama aibė tyrimų. Atrandant naujų sąveikų su cheminiais elementais šis pavadinimas keitėsi, o kartu su juo keitėsi ir žinios, kaip burokuose esančios medžiagos veikia gyvas ląsteles. 1938 metais Nobelio premijos lauretas vengrų profesorius Szentas Gyorgijus pateikė dar vieną stulbinančią išvadą, kad burokėliuose esančių medžiagų grupės veikia ląsteles ir atkuria jų „kvėpavimą“ ir pagerina nukleino rūgščių sintezę. Vėliau šį tyrimą perėmė Šveicarijos Ciuricho universiteto profesoriai, kurie atliko dar išsamesnius tyrimus ir paskelbė, kad burokai paskatina vandeninio pasisavinimą dėl juose esančio betaciano (vok. betacyan).

1963 metais vengrų dr. Tyuhak vadovaujantis grupei Budapešto instituto tyrėjų dirbančių su vaistiniais augalais nustatė, kad burokėliuose yra 14 amino rūgščių, devynias jam pavyko identifikuoti. Tarp jų yra leucinas, triptofanas, valinas, alaminas, tirozinas, glutaminas ir ornitinas. Atlikęs išsamesnius tyrimus jis nustatė, kad burokėliuose yra alkaloidas alantoinas (allantoine). 1961 metais buvo įrodyta, kad jis pasižymi priešvėžiniu poveikiu.

Jau tada nustatyta ir tai, kad burokėliuose yra daug mineralinių medžiagų (Na, K, Mg, Ca, PO4, SO4, Cl), mikroelementų (SiO3, Fe, Cu, Mn, K, J) ir vitaminų (beta-karotino, Vit. K, B1, B2 , B6, nikotino rūgšties, askorbo rūgšties arba vitamino C, rutino arba vitamino P).

Mokslininkai įrodė, kad vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų buvimas ir sąveika geriant burokėlių sultis net 70 proc. pagerina ląstelių darbą.

1960 m. mokslininkai Seeger ir Schacht pirmieji atliko tyrimus, kaip veikia burokėlių skatinimas kvėpuoti ląsteles ir vėžio gydymą. Jie nustatė, kad naudojant dar papildomą kiekį vitamino C ir pieno rūgšties kartu su burokėliais galima pasiekti efektyvios kovos su vėžiu efektą, nes dėka šių medžiagų vykstant įvairioms cheminėms reakcijoms stimuliuojami gynybiniai organizmo procesai.

Kaip pasiruošti sultis? Manoma, kad jų negalima gerti iš karto tik išspaudus, nes burokėliai turi savybę skatinti kraujo krešamumą, o pastovėjusios ilgiau nei valandą, sultys šios savybės nebetenka. Jei nepatinka burokėlių sulčių skonis, jas galima maišyti lygiomis dalimis su morkų ir obuolių sultimis.


Kaip vartoti?
Apie burokėlių sulčių gėrimą pasikonsultuokite su gydytoju. Vėžiu sergantys žmonės raginami ypač atsargiai elgtis su natūraliomis sultimis. Vėžio profilaktikai siūloma išgerti nuo 1 iki 2 stiklinių burokėlių sulčių per dieną reguliariai. Rekomenduojama pradėti gerti neskiestas burokėlių sultis po šaukštelį ir kasdien didinti kiekį, kad organizmas „išmoktų" jas priimti.

 

©Įveikligą.lt

 

Šaltiniai:

1. Alternativemed.about.com: Beetroot Juice - Benefits of Beetroot Juice, August 20, 2009

2. Dr. Henri ROSENBERG, LL.D., Ph.D., N.D.Doctor of Naturopathy Permanent Member of the British Guild of Drugless Practitioners, „Beetroot (juice) as cancer therapy".

3. Bailey SJ, Winyard P, Vanhatalo A, Blackwell JR, Dimenna FJ, Wilkerson DP, Tarr J, Benjamin N, Jones AM. "Dietary nitrate supplementation reduces the O2 cost of low-intensity exercise and enhances tolerance to high-intensity exercise in humans." Journal of Applied Physiology 2009 Aug 6.

4. Webb AJ, Patel N, Loukogeorgakis S, Okorie M, Aboud Z, Misra S, Rashid R, Miall P, Deanfield J, Benjamin N, MacAllister R, Hobbs AJ, Ahluwalia A. "Acute blood pressure lowering, vasoprotective, and antiplatelet properties of dietary nitrate via bioconversion to nitrite." Hypertension. 2008 Mar;51(3):784-90.

5. Zielińska-Przyjemska M, Olejnik A, Dobrowolska-Zachwieja A, Grajek W. "In vitro effects of beetroot juice and chips on oxidative metabolism and apoptosis in neutrophils from obese individuals." Phytotherapy Research 2009 Jan;23(1):49-55.

 

Skaitykite daugiau:

Maitinkitės sveikai

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 19 d., Antradienis