0

Šaltuoju metų sezonu verta pasirūpinti imuniteto stiprinimu. Sergantiems ir besigydantiems vėžį, tai ypač aktualu. Šį kartą, siūlome Jums paskaityti apie penkis prieskonius, kurie kai kuriuose liaudies medicinos šaltiniuose vadinami tikraisiais pagalbininkais stiprinant organizmo atsparumą infekcinėms ligoms - imbieras, kvapusis bazilikas, cinamonas, rozmarinas ir pipirai.

Imbieras gali padėti apsisaugoti nuo infekcijų ir suteikti jėgų

imbieras.jpgIndų medicinoje šis priekonis vadinamas „pasaulio vaistu". Dar senovėje šiuo priekoniu buvo gydoma migrena, kvėpavimo takų virusinės ligos, ginekologiniai negalavimai. Imbieras pasižymi ir tuo, kad jis stimuliuoja ir tonizuoja organizmą. Kai kada imbieras rekomenduojamas kaip pagalbinė priemonė tiems, kurie turi problemų lytiniame gyvenime. Tačiau jeigu vartojate stiprius vaistus, su imbieru reikėtų elgtis atsargiai, nes jis turi savybę didinti, arba atvirkščiai, mažinti kai kurių vaistų poveikį. Imbieras tinka tiems, kurie nori atsisakyti kavos, tačiau ryte nori tapti žvalūs. Dietologai siūlo gerti imbiero arbatą su citrina. Reikia užplikyti 10-20g imbiero, įdėti truputį mėtų, melisų arba kitų vaistažolių pagal skonį. Teigiama, kad toks gėrimas daug geriau žvalina nei rytinė kava. Imbieras veiksmingas esant pykinimui ir vėmimui po operacijų, bet, jei vėmimo priežastis kitos kilmės, - jis mažiau efektyvus. Manoma, kad jis gali padėti slopinti chemoterapijos metu atsiradusiam pykinimui, tačiau išsamių tyrimų įrodančių, kad imbieras padeda, kol kas nebuvo. Moksliniai tyrimai patvirtino priešuždegiminį imbiero poveikį, imbiero arbata ilgai stimuliuoja virškinimą. Šiuolaikiniai tyrimai ir ajurvedos medicinos sistemos studijos patvirtino, kad imbieras efektyvus gydant neurologinius sutrikimus. Be to, imbieras pasižymi geromis antimikrobinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Ištirta, kad imbieras absorbuoja bei neutralizuoja toksinus ir skrandžio rūgštį.

Imuninę sistemą ir fizines jėgas stiprina ir lygiomis dalimis sumaišyti imbieras, citrina ir medus (nuplautą imbiero šaknį ir citriną su žievele sutarkuokite smulkia trintuve). Vaikams nuo 7 metų rekomenduojama vartoti po šaukštelį 2-3 kartus per dieną, suaugusiesiems - po desertinį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

Bazilikas palaiko vandens ir druskų apytaką organizme

bazilikas.jpgŽodis bazilikas reiškia „būti kvapiam“ Šis priekonis kvepia citrina, gvazdikėliais, mėtomis ir pipirais. Jis padeda organizme palaikyti normalią vandens ir druskų apytaką, nuo kurios priklauso ne tik mūsų figūra, bet ir bendra savijauta. Medicinai naudojami rutinas, karotinas ir eteriniai aliejai, kurių yra baziliko sudėtyje. Baziliko lapų nuoviras padeda įveikti slogą ir kosulį. Jis veikia kaip antibakterinė ir atsikosėjimą skatinanti priemonė. Baziliko negalima virti ar kepti, nes jis praranda savo kvapą.

  • Eteriniai aliejai. Pagrindiniai baziliko sudėtyje randami aliejai yra linalolis, estragolis ir eugenolis. Baziliko arbata geriama esant pykinimui, dujų susikaupimui žarnyne, sergant dizenterija, užkietėjus viduriams. Po valgio baziliko arbatos puodelis pagerins virškinimą, nes padidins skrandžio sulčių sekreciją. Kvapusis bazilikas mažina pykinimą ir yra ypač veiksmingas rytiniam pykinimui malšinti ir pasireiškus jūros ligai.

  • Rauginės medžiagos pasižymi sutraukiančiu ir priešuždegiminiu poveikiu. Arbata, paruošta kartu su pipirais, mažina temperatūrą, šaltkrėtį, malšina kosulį, geriama esant peršalimui, sergant gripu. Žinomas poveikis sergant bronchitu, astma.

  • Išoriškai bazilikas vartojamas nuraminti paraudonavusias, krauju pasruvusias akis. Lapais įtrinamos vabzdžių įkandimų vietos. Sultimis, sumaišytomis su medumi, plaunamos grybelio pažeistos odos vietos ir niežtinti oda. Baziliko preparatais gydomos žaizdos, opos, egzema, dermatitai. Jo sėklose yra švelnių antibiotinių medžiagų, kurios, vartojant kompresų forma, apsaugo nuo odos infekcijos ir gydo nedideles žaizdas.

  • Eterinis aliejus vartojamas į vonią. Keli lašai įlašinti į vandenį atstato nuo nervinio išsekimo, protinio pervargimo, mažina nerimą. Kvapiojo baziliko aliejus ištirpintas migdolų aliejuje vartojamas masažuojant nuo nervinio išsekimo.

Pasigaminkite baziliko, sūrio ir pomidoro užkandėlę. Pomidorus supjausykite ir užpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus, apibarstykite baziliku ir įdėkite tuputėlį jūsų mėgiamo sūrio.

Cinamonu gardinami ne tik saldumynai

cinamonas.jpgDietologai pataria vartoti cinamoną tiems, kurie yra linkę į cukrinį diabetą. Vartojant pusę šaukštelio cinamono, veiksmingiau pasisavinamas cukrus. Be to, kasdien vartojant šio prieskonio sumažėja cukrus (tai ypač aktualu 2-ojo tipo diabetikams), triglicerinų, „blogojo" cholesterolio kiekis kraujyje ir kraujospūdis. Dėl šių savybių cinamonas nepakeičiamas pagalbininkas tiems, kurie yra priversti laikytis dietos. Cinamonu, galima paskaninti košes ar plovą, arbatas ir vaisius.

Kovoje su stresu – rozmarinas

Lotyniškai rozmarinas reiškia „ryto rasą“. Rozmarinas padeda stiprinti atmintį, gydo gerklę. Be to rozmarinas padeda pašalinti iš organizmo kancerogenines medžiagas. Šiuolaikiniai tyrimai atskleidė, kad rozmarine esanti rūgštis yra stiprus antioksidantas. Rozmarinas labai kvapnus, todėl nerekomenduojama juo skaninti patiekalus, jei juose yra kitų prieskonių. Taip pat nepatariame jo dėti kartu su lauro lapais. Galite su šiuo priekoniu paruošti paukštienos ar avienos patiekalus, taip pat galima pasiruošti maistingą ir sveiką padažą su tarkuota citrinos žievele, česnaku ir kapariais. Jis puikiai tiks prie žuvies ir paukštienos patiekalų. Rozmarinas gerina kraujo cirkuliaciją, pasižymi kraujo spaudimą didinančiu poveikiu. Jis vartojamas esant periferinės cirkuliacijos sutrikimams gydyti. Šis augalas turi ypatingą poveikį galvai. Jis sumažina galvos skausmą ir migrenos priepuolius. Rozmarinas sustiprina galvos plaukų augimą, nes skatina kraujo patekimą į galvos audinius. Didelis kiekiai gali sukelti mirtiną apsinuodijimą. Grynas eterinis rozmarinų aliejus dirgina skrandį, virškinamąjį traktą ir inkstus.

pipirai.jpgNeatsisakykite pipirų

Juodieji ir raudonieji pipirai gerina kraujotaką ir organizmo imuninę sistemą. Jie pagerina virškinimą, padeda įveikti skausmą. Pipirai sumažina ir skrandžio dieglius. Jie gydo aukštą kraujospūdį, diabetą, artritą, astmą, turi stiprų antioksidacinį poveikį. Tačiau pipirų nereikėtų padauginti.

Apie dietas ir maisto raciono papildymą tam tikrais prieskoniais, pasitarkite su savo gydytoju. Jis patars, kokius prieskonius Jūs galite vartoti, o kokių priemonių Jums derėtų atsisakyti, nes kaip minėjome kai kurie prieskoniai turi savybę sustiprinti arba susilpinti vartojamų vaistų veiksmingumą.

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 19 d., Antradienis