2

Šilauogė gydo penkis vėžius, - teigiama liaudies medicinos šaltiniuose. Ji dar vadinama jaunystės uoga, kuri auginama ir mėgstama visame pasaulyje. Šilauogėse ypatingai gausu bioaktyvių junginių. Jokios kitos uogos neprilygsta jose esančiam neseniai atrastam antocianino kiekiui.

Antocianinai – tai vienas iš labai sudėtingų bioaktyvių junginių, kurie užtikrina natūralią gynybą prieš neigiamą aplinkos poveikį organizmui ir ligas. Šilauogės stiprina organizmo imuninę sistemą ir ypač efektyviai kovoja su oksidaciniu stresu.

silauoges2.jpgOksidacinis stresas panašus į senėjimą. Mūsų aplinkoje yra daug laisvųjų radikalų (vaistai, oro tarša, pesticidai, t.t.), ir mes beveik neturime galimybių išvengti kontakto su jais. Laisvieji radikalai kartu su natūraliais radikalais padidina oksidacinį stresą. Netinkamas balansas tarp oksidantų ir antioksidantų sukelia oksidacinę žalą arba nenormalias funkcijas: ligas, infekcijas, senėjimą.

Prieš metus, keli vėžio tyrimų centrai atliko tyrimus dėl neseniai atrastos antocianidinų cheminių medžiagų šeimos poveikio gydant vėžį. Šios medžiagos randamos raudonos, rožinės, oranžinės ir mėlynos spalvos uogose ir tokiomis spalvomis žydinčiuose augaluose. Šio pigmento ypač gausu avietėse ir erikinių genties uoguose. Šai genčiai priklauso apie 450 augalų, tarp kurių yra šilauogės, mėlynės ir bruknės.

Stabdo vėžio vystymąsi

Prancūzų mokslininkas dr. Richardas Beliveau neseniai atrado, kad antocianidinai, esantys mėlynėse ir šilauogėse, stipriai įtakoja procesus susijusius su angiogeneze - naujų kraujagyslių susidarymu, kas turi didelės įtakos navikų atsiradimui, augimui ir išplitimui. Mokslininkai taip pat įrodė, kad mėlynėse ir šilauogėse esantys antocianidinai, resverantrolis (kurio gausu ir tamsiose vynuogėse), flavanoliai ir taninai slopina vėžio vystymąsi. Kiti tyrimai atskleidė, kad šios uogos, priklausančios erikinių augalų genčiai, stabdo senėjimą, apsaugo nuo Alzheimerio ligos, sumažina insulto riziką, saugo žarnyną ir šlapimo pūslę bei takus nuo infekcijų ir uždegimų.

Liaudies medicinos šaltiniuose minima, kad šilauogė gydo penkis vėžius: prostatos, krūties, stemplės, storosios žarnos ir skrandžio. Tačiau A. Toufexis (1992) nurodo, kad šilauogėse esantys laisvųjų radikalų oksidantai gali būti profilaktinė priemonė nuo plaučių vėžio, o elago ir folio rūgštys - nuo įvairių vėžio formų.

Gausu naudingų medžiagų

silauoges4.jpgŠilauogėse sukaupta tai, ko žmogaus organizmui labiausiai reikia. Pagal β-karotino kiekį uogos prilygsta sojoms, žaliesiems žirneliams ar varškei, tiamino (B1) - burokėliams, kriaušėms, juodiesiems serbentams, riboflavino (B2) - šaltalankiams, citrinoms ar juodiesiems serbentams, niacino (PP) - juodiesiems serbentams. Uogos valgomos šviežios (turi 57 kcal) ar šaldytos (turi 54 kcal). „Higbush Blueberry Production Guide" (1992) duomenimis, šaldytos uogos tik pagal kai kurių medžiagų kiekius šiek tiek nusileidžia šviežioms.

Be jau minėtų medžiagų, uogose būna 10,3-21,4 proc. sausų tirpiųjų medžiagų, 4,2-15,6 proc. angliavandenių (vyrauja monosacharidai), 0,2-1,3 proc. organinių rūgščių, 160-430 mg proc. antocianų, turi pektinų, antioksidantų, antocianozidų, bakterijų inhibitorių, elago rūgšties, skaidulinių medžiagų. Antioksidantai saugo organizmą nuo senėjimo bei įvairių ligų. Skaidulinės medžiagos reguliuoja medžiagų apykaitą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Šilauogėse taip pat gausu kalcio, geležies, magnio, fosforo, kalio, natrio, cinko, vitaminų B1, B2, B6, PP. Šilauogės padeda atsigauti pavargusioms akims, todėl uogų ekstraktai įeina į regėjimą gerinančių preparatų sudėtį.

Šilauogės pasižymi ir šiomis sveikatą stiprinančiomis savybėmis:

· Stiprina imuninę sistemą;
· Mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
· Mažina riziką susirgti diabetu;
· Gerina medžiagų apykaitą;
· Saugo nuo žalingo saulės poveikio;
· Gerina regėjimą.

Šilauogės tinkamos valgyti su pienu, grietinėle arba ledais. Jas galima šaldyti šviežias ir konservuoti, pvz., gaminant sultis, vyną, likerį ir uogienę, naudoti kaip aromatinį priedą tortams ir pyragams. Jos ne tik labai gražios ir skanios uogos, bet ir sveikos.

Jeigu jums šiuo metu atliekamas vėžio gydymas, apie mitybos papildymą šiomis uogomis pasitarkite su savo gydytoju.

Simonos Narvilaitės nuotraukos


Parengta pagal:

1. Radka Prusha, MSc. MASc., RNCP., „Antiangiogenic and antitumour properties of dietaryderived anthocyanidins: A study led by Richard Béliveau, Ph.D.", http://www.nulanutrition.com/Documents/NULAarticle-Beliveau.pdf

2. Sci-Tech Encyclopedia: Blueberry: http://www.answers.com/topic/blueberry

3. „Šilauogės - jaunystės uogos", http://gyvenimas.delfi.lt/archive/article.php?id=10260525

4. Dr. Elicija Stackevičienė, „Šilauogės", Sodo spalvos, http://www.sodospalvos.lt/Augalu_pasaulis-1576straipsnis-Geriausios_uogu_savybes.

 

Skaitykite daugiau:


Maitinkitės sveikai

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#2 a 2011-01-16
Skanios ir sveikos ne tik šviežios ar šaldytos šilauogių uogos bet jų sultys ir uogienės skanios taip pat.
Quote
#1 valerija 2010-08-18
tai tikrai skani ir daug nuo ko gydo. nusipirkau ir as - uzsišaldziau.
Quote
2024 m. kovo 19 d., Antradienis