0

pexels photo 27431 mediumIki šiol santykis tarp alkoholio ir prostatos vėžio nebuvo toks aiškus, kol dr. A. Kristalo ir jo kolegos nepaviešino tyrimo rezultatų, esą kasdien vartojamas alkoholis keliskart padidina riziką susirgti prostatos vėžiu.

Staipsnyje, kuris buvo pateiktas internetiniame žurnale „Cancer“ (vert. „Vėžys“) buvo pateikiami ir kiti duomenys susiję su alkohloliu ir prevenciniais prostatos vėžio vaistais. Tyrimų metu paaiškėjo, kad vartojant stirpius gėrimus, tokie vaistai neveikia ir grėsmė susirgti vėžiu išlieka ir „dėka“ alkoholio netgi padidėja.

Fred Hutchinson vėžio tyrimų centro (Fred Hutchinson Cancer Research Center, JAV) gydytojas dr. Alanas Kristalas mano, kad prostatos vėžiui didelę įtaką daro dažnai vartojami stiprūs alkoholiniai gėrimai ir teigia, kad vartojant alkoholį prevenciniai prostatos vėžio preparatai neveikia.

Iki šiol santykis tarp alkoholio ir prostatos vėžio nebuvo toks aiškus, kol dr. A. Kristalo ir jo kolegos nepaviešino tyrimo rezultatų, esą kasdien vartojamas alkoholis keliskart padidina riziką susirgti prostatos vėžiu. Staipsnyje, kuris buvo pateiktas internetiniame žurnale „Cancer“ (vert. „Vėžys“) buvo pateikiami ir kiti duomenys susiję su alkohloliu ir prevenciniais prostatos vėžio vaistais. Tyrimų metu paaiškėjo, kad vartojant stirpius gėrimus, tokie vaistai neveikia ir grėsmė susirgti vėžiu išlieka ir „dėka“ alkoholio netgi padidėja.

Dr. A. Krystalas kartu su Hutchinson centro visuomenės sveikatos mokslų skyriaus kolegomis išnagrinėjo visas alkoholio rūšis ir gėrimo kiekį, dažnumą ir kitas alkoholio vartojimo aplinkybes. Prostatos vėžio prevencijos tyrime dalyvavusiems 10 tūkst. vyrų mokslininkai nustatė mažo ir didelio laipsnio prostatos vėžio tipus. Tarp dalyvių, kurie pranešė, kad tyrimo metu piktnaudžiavo alkoholiu – daugiau kaip 50 gramų per dieną ir išgėrinėdavo reguliariai (ne mažiau nei penkias dienas per savaitę), buvo nustatyta dvigubai daugiau sunkaus laipsnio prostatos vėžio atvejų, nei tarp tų, kurie alkoholio nevartojo.

„Iš esmės saikingas alkoholio vartojimas didelės įtakos neturi, tačiau visiškai kitaip yra su girtavimu“, - sako dr. A. Kristalas.

Tyrėjai taip pat palygino alkoholio vartojimo įtaką prostatos vėžio gydymo rezultatams. Jie nustatė, kad net jei alkoholio vartojama mažiau nei 50 gramų per dieną, neveikia vėžį stabdantys vaistai.


Fred Hutchinson vėžio tyrimų centro informacija:
„Heavy drinking and prostate health don't mix“:
www.fredhutch.org/en/news/center-news/2009/07/heavy-drinking.html

 

Skaitykite daugiau:


Prostatos vėžys

Sėklidžių vėžys

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 19 d., Antradienis