0

„Mums labai pasisekė, kad mes valgome daug jogurto“, - sako žymus prancūzų gydytojas Richardas Beliveau. Jis jau seniai žinomas, kaip mokslininkas tiriantis maisto produktus, kurie galėtų būti prevencine priemone prieš onkologines ligas. Pasak jo, jogurtas mums tikras pagalbininkas mažinant šlapimo pūslės vėžio riziką.

yogurtas.jpgKas yra jogurtas?

Jogurtas – rauginto pieno produktas, kuris susidaro bakterijoms fermentuojant pieną. Dažniausiai pasitaikantis jogurtas yra gaminamas su bakterija Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus.

Nuo kitų rauginto pieno produktų (pvz., rūgpienio) jogurtas skiriasi tuo, kad turi labai mažai išrūgų. Natūralus jogurtas pasižymi šiek tiek tąsia, klampia konsistencija. Fizines jogurto savybes sąlygoja tai, kad laktozė fermentacijos metu virsta pieno rūgštimi (laktatu).

Kuo naudingas jogurtas sveikatai?

Pasak R.Beliveau jogurto gamyboje įvyskta tam tikri procesai, kurie praturtina jogurtą, kaip produktą sveikatai naudingomis savybėmis:

  • Gaminant jogurtą, rūgdamas pienas sukuria tokią terpę, kuri nepalanki jokiems nepageidaujamiems mikrobams ir pelėsiams, todėl produktas gali nesugesti keletą dienų.

  • Natūralūs piene esantys cukrūs transformuojasi ir sumažina laktozės piene kiekį, kas labai svarbu žmonėms, kurie yra jautrūs laktozei.

  • Didelis kiekis natūralių bakterijų (nuo 10-100 mln grame) padeda isisavinti organizmui būtinas medžiagas, tame tarpe ir folio rūgštį.

  • Pieno rūgštis padeda stiprinti žmogaus imuninę sistemą, o tai ypač svarbu siekiant apsisaugoti nuo nepageidaujamų ligų, tame tarpe ir onkologinių.

R. Beliveau remiasi išsamiais tyrimais, kurie buvo atlikti Skandinavijos šalyse. Šiuose tyrimuose dalyvavo per 82 tūkst. žmonių, kurių amžius siekė nuo 45 iki 83 metų. Mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, kurie kasdien valgė po du rauginto pieno produktus - jogurto, sūrio ir pan., sumažino riziką susirgti šlapimo pūslės vėžiu beveik per pus. Gydytojas mano, kad jogurtas dar turėtų būti labiau tiriamas, nors jau tiksliai žinoma, kad jogurtas stabdo žmogaus ląstelių mutacijas ir ragina į savo dienos meniu įtraukti jogurtą ir kryžmažiedes daržoves, kurios padės dar efektyviau kovoti su vėžiu.

moteris valgo jogurta.jpgKaip pasigaminti jogurtą namie?

Jogurtu mokslininkai susidomėjo XX a. pradžioje, kuomet buvo bandoma išsiaiškinti Bulgarijos gyventojų ilgaamžiškumo paslaptis. Tuomet pradėtas tyrinėti jogurtas, jo gamyba pamažu komercializuota. 1919 m. Braselonoje jogurtas pradėtas pardavinėti, o 1933 m. išrastas vaisinis jogurtas. 1929 m. jogurtas introdukuotas JAV migrantų iš Artimųjų Rytų ir iki amžiaus galo tapo vienu iš svarbiausių produktų tiek JAV, tiek Europoje.

Jogurtas gali būti gaminamas iš įvairių gyvulių pieno, tačiau dabar komercinėje gamyboje vyrauja karvės pieno jogurtas. Dažniausiai gaminamas iš pasterizuoto pieno, grietinėlės, cukraus, stabilizatorių ir kitų receptūroje numatytų žaliavų.

Tikriausiai kyla natūralus noras pasigaminti jogurtą patiems? O tai pasirodo visai nesudėtinga. Puode užvirkite pieną ir nukelkite nuo ugnies. Po to pieną ataušinkite, palikę jį patį atvėsti arba įstate puodą į šaltą vandenį. Ideali temperatūra jogurto bakterijoms - 43-45°C. Jei neturite termometro, patikrinti temperatūrą galite labai paprastai: pienas turi būti tokio karštumo, kad galėtumėte jame nenusideginę išlaikyti mažąjį pirštą 10 sekundžių.

Išmaišykite jogurtą puodelyje šilto pieno ir supilkite viską atgal į puodą. Šaltomis dienomis, kad pienas normaliai rūgtų, jogurto prireiks daugiau.

Kad jogurto bakterijos imtų daugintis, pienas turi nejudinamas keletą valandų pastovėti šiltoje vietoje. Kad pieno temperatūra nekistų, uždengtą puodą apvyniokite storu audeklu. Nepalikite puodo ten, kur jis gali būti sujudintas; geriausia pasigaminti jogurtą iš vakaro, kada mažiausia tikimybė jį sujudinti. Paprastai jogurtas sutirštėja per 4-8 valandas. Sutirštėjusi jogurtą atšaldykite, kad bakterijos liautųsi dauginęsi. Antraip jos ir toliau naikins saldžiąsias pieno frakcijas, ir jogurtas per dvi dienas visai surūgs.

Pagamintas jogurtas tinkamas vartoti 4-5 dienas. Nepamirškite šiek tiek jo palikti raugui. Jeigu jogurto kultūra nusilpsta, nusipirkite naujo jogurto. Kai truputi įgusite, visada gerai pagaminsite jogurtą. Atminkite, kad indai, skirti jogurtui gaminti, turi būti laikomi švariai, kad neįsimestų nepageidaujamu rūšių bakterijų. (Receptą pateikė svetainės www.receptai.ten.lt autoriai).

Taip pat prekyboje jau yra specialiai jogurtams gaminti skirti aparatai.

Jeigu namie gaminti neturite laiko, užeikite į svetainę www.sveikasvaikas.lt ir pasirinkę prekių sąraše jogurtą, pasitikrinkite, kiek jūsų pasirinktame produkte yra nepageidautinų priedų ir kurie produktai yra saugūs vartoti.

Naudinga žinoti:

 

  • Jogurtas atsirado klajoklių tiurkų tautų tarpe ir buvo vienas svarbiausių produktų Didžiosios Stepės virtuvėse dar prieš mūsų erą. Jo išradimas tikriausiai buvo atsitiktinis, t.y. natūraliai surūgus pienui, bet vėliau klajokliai ėmė kultivuoti jogurto bakterijas, palikdami dalį raugo, kuriuo užraugdavo sekantį jogurtą. Tokiu būdu nenutrūkstama jogurto gamyba tęsdavosi per kartų kartas, ir laikoma, kad kuo bakterija senesnė, tuo produktas geresnis.

  • Apie XI a. tiurkai (Seldžiukai) atsinešė jogurto tradiciją į Artimųjų Rytų virtuves. Jogurtas greitai plito ir į kitas šalis – į Indiją, Balkanus, kur tapo vienu svarbiausių produktų vietos virtuvėse.

  • Nors jogurtas įvairiose šalyse vadinamas gana skirtingai, dabar pasaulyje labiausiai žinomas tiurkų kilmės pavadinimu yoğurt, kuris greičiausiai kilęs iš būdvardžio yoğun – „tirštas, tankus“.

 

Informacija parengta pagal:
www.richardbeliveau.org, www.receptai.ten.lt, Vikipedijos enciklopedija: http://lt.wikipedia.org/wiki/Jogurtas

 

©Įveikligą.lt

 

Skaitykite daugiau:

Maitinkitės sveikai

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 19 d., Antradienis