0

paprika vegetables yellow red 53008 mediumSaldžiojoje paprikoje gausu vitamino C ir A, vertingų mineralinių medžiagų – kalio. Šis vaisius – stiprus antioksidantas, mažina uždegimus ir sėkmingai malšina skausmą. Tačiau čia dar ne viskas. Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad paprika puikiai tinka sergantiems onkologinėmis ligomis, po radioterapijos. 

Papriką rekomenduojama ypač dažnai valgyti žmonėms, gyvenantiems ar dirbantiems didelio radiacinio fono aplinkoje.

Saldžioji paprika visai ne saldi

Saldžiąją papriką tik iš dalies taip galima vadinti, nes cukraus joje yra tik vos 5 proc. Pomidoruose cukraus yra apie 6 proc., morkose - 7 proc.. Todėl nepaisant pavadinimo, paprika yra puikus dietinis produktas.

Paprika yra puikus produktas, galintis pakeisti daugelį kitų. Vienoje paprikoje yra vitamino C paros dozė. Karotino jose yra beveik tiek pat kiek morkose. Taip pat ši daržovė turi dar vieną svarbią savybę: vitaminai jose išsilaiko net ją verdant ar konservuojant, panašiai kaip burokėliuose. Šviežia raudonoji arba žalioji paprika dedama į salotas bei mišraines, iš paprikos galima gaminti ir atskirus patiekalus, pavyzdžiui, įdarytą papriką.

Reikalinga sergant daugeliu ligų

Paprika daugelio tautų liaudies medicinoje nuo seno vartojama kaip natūrali priemonė, stiprinanti arterijas, kapiliarus bei venas. Kuo dažniau šių daržovių turi valgyti žmonės, sergantys kraujo vėžiu, ateroskleroze, hipotenzija, tromboflebitu, anemija, lėtiniu plaučių uždegimu arba bronchitu, infekcinėmis ligomis (ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, laringitu, bronchitu, reumatoidiniu artritu), ypač esant kraujagyslių pakenkimų, cukriniu diabetu, odos bei akių ligomis, medžiagų apykaitos sutrikimų sukeltomis ligomis (pavyzdžiui, podagra). Senovės gydytojų ji buvo naudojama kaip natūraliai laisvinanti vidurius daržovė.

Naudinga žinoti:

  • Saldžioji paprika Europoje pradėta auginti 1494 m. Pastaruoju metu įvairiose šalyse sukurta daug saldžiosios paprikos veislių ir hibridų.
  • Paprikas siūlome pasiruošti namie patiems, nes parduotuvėse parduodamų konservuotų paprikų sudėtyje gali būti konservantų ir kitų maisto priedų, kurie gali pakenkti jūsų sveikatai. Prieš kelerius metus JAV nuskambėjo skandalas, kada paprikose buvo aptikti manoma vėžį sukeliantys Para Red bei Sudano I dažai. Maisto standartų agentūros mokslininkai šiuos dažus pavadino genotoksiškais kancerogenais. Produktai buvo išimti iš prekybos.


Parengta pagal žurnalo „Lietuvos sveikata" priedo „Sveika šeima“ informaciją

 

Skaitykite daugiau:

Putpelės kiaušiniai šalina iš organizmo radionuklidus

Maitinkitės sveikai

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 19 d., Antradienis