0

agne ir linas2.jpgAgnė Zakarevičiūtė ir Linas Šivys nesitikėjo, kad į kovą už sveiką maistą galima sukviesti daugiatūkstantinę minią. Apie juos sužinojome atrodo lyg ir netyčia, gavus kelių Įveikliga.lt draugų laiškus su nuoroda užeiti į svetainę Sveikasvaikas.lt. 

Minties aprašyti maisto produktus, kuriuose yra kenksmingų maisto priedų, autoriai siekia, kad parduotuvėse sveiki maisto produktai būtų ženklinami „Sveiko vaiko“ ženkliuku ir pirkėjas tiksliai žinotų, kad šis produktas nesukels rūpesčių dėl sveikatos.

Mintis sulaukė didelio susidomėjimo

svpicture.jpgMintis kurti svetainę Sveikasvaikas.lt gimė Agnei ir Linui kalbantis, kad kai kurie maisto priedai vienose šalyse yra uždrausti, o kitose - leistini. Europos sąjungoje yra didžiausias leistinų maisto priedų sąrašas. Galima nesunkiai atspėti, kodėl taip yra ir kodėl priedams kurti skirtos milžiniškos investicijos.

„Idėja gimė universitete rašant mokslo darbą apie globalias maisto tendencijas. Tuomet ir sužinojome apie vieningos įstatyminės bazės nebuvimą - tai yra, kad vieni E priedai yra uždrausti ir laikomi pavojingais vienoje šalyje, tuo tarpu kitoje - jie oficialiai leistini. Pradėti apie tai kalbėti viešai paskatino ir sūnėno liga - vaikui išsivystė stipri alergija, net iki žaizdų išberdavo visą kūną. Pasikalbėję su keliais bendraminčiais nusprendėme sukurti svetainę. Iš pradžių galvojome, jog tai bus aktualu tik nedidelei grupelei, tačiau puslapis sulaukė labai didelio susidomėjimo. Tai mus ir paskatino veikti toliau“, - pasakoja Agnė.

„Iš pradžių tai buvo kaip „užklasinė“ veikla - dirbdavom vakarais po darbo. Dabar norisi rimtai atsidėti - visą laiką skirti šiai veiklai. Svetainės griaučius sukūrėme trise. Tačiau nuolat iš lankytojų gauname pasiūlymus, kaip patobulint svetainę, naujas idėjas, kaip toliau vystytis. Be to maisto produktų katalogą taip pat pildo lankytojai. Galima sakyti, jog svetainę sukūrė keletas tūkstančių žmonių“, - šypsosi Agnė.

Agnė ir Linas nufotografavo keliolika maisto produktų, išnagrinėjo jų sudėtį ir išsiuntė laiškus keliems draugams, o šie persiuntė savo bičiuliams. Taip šis projektas per kelias dienas tapo vienu populiariausių.

„Iš pradžių svetainę aplankydavo iki trisdešimt tūkstančių lankytojų per dieną. Dabar nusistovėjo apie dešimt tūkstančių. Aktyvumas priklauso nuo savaitės dienos, savaitės pradžioje - daugiau“, - sako Agnė.

Ar yra panašių projektų kitose šalyse, Agnė sakosi girdėjusi keletą tokių projektų. „Kol kas neteko pamatyti analogiškų svetainių. Yra panašių organizacijų, kaip pavyzdžiui Švedijoje „KRAV“ kuri prižiūri ekologiškai išaugintus produktus, Anglijoje apie maisto priedus išsamiausiai informuoja nacionalinės tarnybos, Amerikoje yra įvairių organizacijų, kurios koncentruojasi ties tam tikrų maisto priedų grupe“.

ES leidžia daugiau, nei Rusija, JAV, Kanada, Australija ar Naujoji Zelandija

Pasak Agnės, situacija Lietuvoje yra ženkliai sublogėjusi, atsiranda vis daugiau nutukusių žmonių, vis daugiau vaikų pasižymi antsvoriu, vis daugiau jaunų žmonių suserga skrandžio, kepenų ligomis. „Šie simptomai verčia daryti prielaidą, jog visgi informacijos yra per mažai arba ji neteisingai skleidžiama. Apskritai nėra vieningumo, žmonės paskandinami informacijos liūne. Štai vienam valstybinės institucijos puslapy rašoma: „Vartotojai įgiję daugiau patirties ir informacijos, pasirinks ir reikalaus maisto produktų su minimaliu maisto priedų kiekiu...." - tačiau, kas tą informaciją suteiks? Kodėl ant medžiotojų dešrelių, kurios yra prisotintos konservantų, dėl kurio gali atsirasti kancerogeninių medžiagų, kai jas pakepini - nėra to parašyta? Kodėl baudos gamintojams, kurie nusižengia normoms, tesiekia kelis šimtus litų?“, - klausia Agnė.

„Sveiko vaiko“ kūrėjų nuomone, nesveiko maisto problema atsirado Lietuvai pasirašius laisvos prekybos sutartis - kuomet ir atėjo E priedų banga. „Visai neseniai, gal prieš pusę metų, diskusijos šia tema labai suaktyvėjo. Nors mamų forumuose jau seniai apie tai kalbama. Džiugu, kad žmonės rūpinasi savo sveikata. Vis gi daug informacijos yra gandų lygyje ir nesiremia jokiais moksliniais argumentais", - sako Agnė.

ES periodiškai kai kurie maisto priedai yra išbraukiami iš leidžiamų vartoti sąrašo, arba sumažinama jų leistina norma. Su maisto priedais yra tokia problema, iš pradžių juos išranda, patvirtina, o paskui žiūri, ar nekenkia.

Pasak Agnės, egzistuoja ir dar viena problema - per mažos, vos kelis šimtus litų tesiekiančios, baudos gamintojams, kurie nusižengė įstatymams ir panaudojo per daug ar neleidžiamų maisto priedų.

„Pagrindinis mūsų tikslas - padidinti maisto produktų be cheminių priedų asortimentą. Norime paskatinti maisto produktų gamintojus nebenaudoti kenksmingų maisto priedų ir į parduotuvių lentynas grąžinti natūralesnius ir visiems prieinamus maisto produktus. Žinoma kiekvieno teisė rinktis, tačiau svarbu turėt galimybę pasirinkti“, - sako ji.

„Sveikas vaikas“ rūpinasi ateities kartomis

Viename interviu „Sveiko vaiko“ kūrėjai juokavo, kad populiarumas sukūrė daug mitų apie šios idėjos autorius. Vienas iš jų - svetainės mintis kilo sergančio vaikučio tėveliams. Tačiau Agnė ir Linas nusišypsojo ir tai paneigė, bet sako kad tai, ką suvalgome dabar, atsiliepia sekančioms kartoms.

„Nuo seno yra žinoma: Esi tai, ką valgai. Mityba yra ypatingai svarbi, tai mūsų degalai. Juk jei ir į mašiną įpylus prasto benzino, ji ilgainiui sustos.

Pirmiausiai reikia pasakyti, kad nereikia klaidingai manyti, jog jei suvalgysi produktą su kenksmingu maisto priedu, iš kart susirgsi. Ne, tai priklauso nuo to, ar žmogus turi polinkį į tam tikras ligas. Be to simptomai gali pasimatyti tik po ilgo laiko. Tačiau yra įrodyta, kad kai kurie dažikliai sukelia hiperaktyvumo simptomus net ir sveikiems vaikams, E621 paveikia kiekvieno mūsų smegenų centrus, įtakoja nutukimą, motinoms, kurios nėštumo metu maitinosi šiuo priedu paskanintu maistu, vaikai gali gimti mažesnio ūgio“.

Pasak Agnės, moksliniai tyrimai su žiurkėmis, kurių genomai mažiausiai skiriasi nuo žmogaus, parodė, kad neigiamos nesveiko maisto pasekmės atsiliepia trečiojoje kartoje. „Be to, vaikai yra pati jautriausia visuomenės dalis, kurią reikia apsaugoti. Leistina maisto priedų dozė yra paskaičiuota suaugusio žmogaus organizmui, tuo tarpu vaikui jų reiktų vartoti žymiau mažiau. Daugelis maisto priedų išvis neleidžiami naudoti kūdikių ir mažų vaikų maiste", - sako Agnė.

„Sveiko vaiko" autoriai sakosi sulaukią pastabų iš gamintojų, tačiau negirdėjo, kad po pasirodžiusios informacijos jų svetainėje, būtų atsisakyta kenksmingiausių maisto produktų.

„Kol kas nesulaukėme jokios reakcijos iš prekybininkų pusės. Tačiau užsieny tokia praktika egzistuoja, pavyzdžiui Anglijoje įrodžius tam tikrų priedų kenksmingumą, prie judėjimo jungiasi ne tik gamintojai, tačiau ir kavinės, restoranai, prekybos centrai. Projekto pradžioje sulaukėme keleto pretenzijų iš gamintojų, tačiau mes nenorim konfliktuoti. Priešingai siekiam užmegzti dialogą tarp vartotojų ir gamintojų. Norim, kad mus išgirstų ir pradėtų kreipti dėmesį. Juk svarbiausia, jog atsirastų didesnis natūralių produktų pasirinkimas“, - sako Agnė.

Kenksmingiausieji E

Pasak Agnės, jei reiktų išsirinkti vieną priedą kurio reiktų atsisakyti, tai būtų - E621. Jį galima laikyti „priedų karaliumi“ - jo vartojimas sukelia daugybę ligų, tačiau atneša didžiausią pelną gamintojams. „Jis naudojamas labai plačiai - mėsoje, saldainiuose, prieskoniuose, sriuboje ir t.t. - todėl net patys nežinodami galime gerokai viršyti oficialiai nustatytą „saugią“ ribą. Vaikams yra ypatingai svarbu vengti produktų, kuriuose yra dažiklių, taip pat saldiklių - jie sukelia alergijas, gali įtakot hiperaktyvumą, o maistinės vertės - jokios“.

„Sveiko vaiko“ kūrėjų nuomone labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad leistinos priedų normos skaičiuojamos pagal suaugusiųjų žmonių rodiklius, todėl vaikams tokie produktai gali labai pakenkti.

„Taip, tai labai pavojinga. Ir apie tai „skalambija varpais“ visi medikai. Reikia įvertinti ir tai, kad vaikas to paties produkto - pavyzdžiui gaiviųjų gėrimų, gali išgerti kur kas daugiau nei yra vidutiniškai numatyta“, - sako Agnė.

Tikslas ne gąsdinti, o informuoti

Ar dar yra sveiko maisto mūsų parduotuvėse? „Tikrai yra. Tačiau reikia nepatingėti ir paskaityti etiketes", - sako Agnė. Pasak „Sveiko vaiko" autorių, jų tikslas ne bauginti žmones, informuoti, kad ant stalo būtų kuo sveikesnis maistas. Tinklapio kūrėjai sakosi neapsiribosią tik puslapio plėtojimu ir nusprendė tuo rūpintis profesionaliai. Maisto kokybę Lietuvoje prižiūri Valstybinė ir maisto veterinarijos tarnyba, o Sveikas vaikas žada tapti antruoju sveiko maisto garantu. Kas pusę metų Sveiko vaiko kūrėjai ims iš parduotuvių lentynų maisto produktus ir tirs juos Valstybinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, o tuos, kurie atitiks reikalavimus, ženklins lipduku „Sveikas vaikas".

Trumpai apie sveikasvaikas.lt kūrėjus Agnę ir Liną:

Agnė gimė 1986 m. gegužės 19 d. Kaune, šiuo metu siekia magistro laipsnio ir studijuoja Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete. Agnė aktyvi visuomeninėje veikloje ir projektas sveikasvaikas.lt nėra vienintelis socialinis projektas, kuriame ji dalyvauja.

Linas gimė 1976 metais liepos 14 d. Jis baigė VU informacijos visuomenės ir VU ekonomikos magistro studijas. Šiuo metu vadovauja informacinių technologijų kompanijai „Megalogika“.

 

©Įveikligą.lt

 

 

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 19 d., Antradienis