0

Viduržemio jūros dieta, į kurią įeina daug daržovių, vaisių, riešutų, neperdirbtų grūdų ir žuvies, sumažina galimybę įpulti į depresiją, tačiau neaišku, kodėl taip yra. 

vidurzemio juros dieta2.jpgIspanų mokslininkai ištyrė 11 tūkstančių žmonių duomenis ir nustatė, kad tiems, kieno maitinimasis buvo labiausiai artimas Viduržemio jūros dietai, rizika susirgti depresija buvo trečdaliu mažesnė palyginti su tais, kieno maitinimasis buvo labiausiai nutolęs nuo Viduržemio jūros dietos.

Mokslininkai pripažįsta nežinantys, kodėl taip yra, tačiau mano, kad tai gali būti susiję su tuo, kad toks maistas gali pagerinti kraujagyslių funkcionavimą, slopinti uždegiminius procesus ir pataisyti ląstelėms deguonies padarytą žalą.

Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Archives of General Psychiatry". Jau anksčiau nustatyta, kad Viduržemio jūros dieta mažina širdies ligų, diabeto, astmos ir vėžio riziką, praneša „Reuters“.

Tyrimui buvo naudojami Ispanijos gyventojų stebėsenos duomenys, kurie gauti tiriamiesiems pildant klausimynus apie maitinimąsi. Per beveik puspenktų metų stebėseną depresija nustatyta 156 vyrams ir 324 moterims.

Ar konkretaus žmogaus maitinimasis artimas Viduržemio jūros dietai, buvo sprendžiama pagal devynis rodiklius: didelis nesočiųjų ir sočiųjų riebalų santykis, nuosaikus alkoholio ir pieno produktų vartojimas, nedaug mėsos, daug ankštinių, vaisių, riešutų, maistinių grūdų, daržovių ir žuvies.


Savigydos pramonės asociacijos informacija www.savigydosasociacija.com

 

Skaitykite daugiau:


Maitinkitės sveikai

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 19 d., Antradienis