0

food ice cream mediumNaujosios Zelandijos mokslininkai kuria valgomuosius ledus, kurie padės sergantiems vėžiu. Pradėti tyrimai rodo, kad „Medicininiai ledai“ mažina šalutinį chemoterapijos poveikį, be to stiprina imuninę sistemą. 

Su mokslininkais bendradarbiaujantys pieno gamintojai tyrimams jau išleido 2 milijonus dolerių. Tyrimų rezultatus jau patvirtino Naujosios Zelandijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Ledai mažins pykinimą ir stiprins imunitetą

Didžiausia Naujosios Zelandijos pieno produktų gamintoja „Fonterra“, bendradarbiaudama su Oklendo universiteto mokslininkais, siekia sukurti valgomuosius ledus, padėsiančius vėžiu sergantiems žmonėms sumažinti šalutinį chemoterapijos poveikį. „ReCharge“ (liet. pakartotinė įkrova) pavadintuose leduose esančios pieno produktų dalys mažina viduriavimą, mažakraujystę ir žadina apetitą. „ReCharge“ jau praėjo du klinikinių tyrimų etapus. Be anksčiau minėtų savybių, ledai chemoterapijos metu stiprina ir imuninę sistemą.

Tyrime dalyvauja net aštuoni Naujosios Zelandijos Onkologijos centrai, tarp jų didžiausių šalies miestų – Oklendo, Kraistčerčo, Velingtono, Danidino. Tyrime dalyvavę 10 pacientų per dieną suvalgydavo po 100 gramų braškių skonio ledų, kurių sudėtyje yra dvi veikliosios medžiagos, mažinančios šalutinį chemoterapijos poveikį. Naujosios Zelandijos Vėžio tyrimų centras siekia, kad kituose bandymuose dalyvautų 190 savanorių. Tyrimui vadovaujantis dr. Davidas Perezas iš Vėžio tyrimo centro sako, kad ledai buvo palankiai įvertinti medicinos profesionalų ir dėl jų subtilaus skonio, nes chemoterapijos metu daugelis pacientų praranda apetitą.

„Norime kuo daugiau žinoti, kaip vienas ar kitas maisto produktas veikia žmogaus organizmą, kai jis yra gydomas nuo vėžio. Mes kviečiame potencialius savanorius, kuriems atliekama chemoterapija, dalyvauti tyrimuose ir prisidėti prie jų. Nors „ReCharge“ ledai pradiniuose tyrimuose suteikia daug vilčių, vėlesniuose tyrimuose labai svarbu išsiaiškinti, kaip jie veikia toliau“, - sako dr. D. Perezas.

Ledai onkologinių centrų pacientams – didžiulis technologinis iššūkis

„Fonterra“ technologijų vadovas dr. Jeremy Hillas teigia, kad prie „ReCharge“ ledų kūrimo prisidėjo didžiulė komanda - net 350 kompanijos pieno produktų tyrinėtojų bei ledų gamintojų specialistų ir Oklendo universiteto medicinos ekspertų. „Sukurti šiuos ledus buvo didžiulis technologinis iššūkis. Mes dirbome daugelį metų tam, kad surastume piene sveikatą skatinančias medžiagas. Sujungėme specifines pieno medžiagas, tokias kaip pieno riebalus bei baltymus ir gavome puikaus skonio ledus žmonėms, kuriems sunku vartoti maistą", - sako dr. J.Hillas. „Dirbdami kartu su kolegomis iš „LactoPharma“ ir bendradarbiaudami su Oklendo universitetu, išryškinome pieno sudedamųjų dalių poveikį sveikatai. „ReCharge" leduose esantys du, biologiškai aktyvūs pieno komponentai, turi unikalias savybes padėti organizmui įveikti šalutinį chemoterapijos poveikį“.

„LactoPharma“ yra bendra „Fonterra" kompanijos ir Oklendo universiteto įmonė, ją finansuoja „Fonterra" bei Mokslinių tyrimų ir technologijų fondas. Jos kartu į „ReCharge" ledų kūrimą jau investavo 2 milijonus Naujosios Zelandijos dolerių (3,4 mln. litų). „Ankstesni tyrimai laboratorijoje parodė, kad veikliosios „ReCharge“ ledų medžiagos ženkliai sumažino svorio netekimą ir žarnos gleivinės pažeidimus. Taip pat nustatyta, kad pagerėjo imuninė sistema ir kraujo rodikliai", - tvirtina „LactoPharma“ asociacijos vadovas profesorius Geoffas Krissansenas.

Tyrimus su pacientais jau patvirtino Naujosios Zelandijos Sveikatos apsaugos ministerija. Galutiniai tyrimų rezultatai turėtų paaiškėti per metus. „Mums buvo suteikta galimybė išbandyti „ReCharge“ ledus klinikiniuose tyrimuose, pasinaudojant Naujosios Zelandijos Vėžio tyrimo centro patirtimi. Ieškosime daugiau savanorių, taigi, jeigu jums bus taikoma chemoterapija ir esate suinteresuoti dalyvauti tyrime, kviečiame pasikonsultuoti su savo gydytojais onkologais ar esate tinkamas kandidatas“, - oficialioje „Fonterra" interneto svetainėje ragino dr. J. Hillas.

Nukentėjusiems nuo melamino kinams skiriami milijonai

„Fonterra“ yra didžiausia Naujosios Zelandijos kompanija. Ji vienija daugiau nei 11 tūkstančių fermerių, iš viso joje dirba daugiau nei 17 tūkstančių žmonių. Skelbiama, kad „Fonterra" produkcija užima net 30 procentų pieno produktų eksporto visame pasaulyje. Jai priklauso daug užsienio pieno produktų įmonių, ji užima didžiąją dalį Australijos rinkos. 2008 metais kompanijos pajamos siekė 19,5 milijardus dolerių (apie 33 milijardus litų).

2008 metais „Fonterra“ pateko į didžiulį tarptautinį skandalą. Kinijoje gaminamuose pieno milteliuose buvo rasta melamino, nuo jo Kinijoje mirė keturi vaikai, dešimtys tūkstančių apsinuodijusių mažylių pateko į ligonines. Pieno miltelius gaminusios „Shijiazhuang Sanlu Group“ įmonės 43 procentai akcijų priklauso „Fonterra“ kompanijai. Priblokšti „Fonterra" vadovai sustiprino Kinijoje esančios įmonės kontrolę ir per penkerius metus įsipareigojo skirti 8,4 milijonus dolerių nukentėjusiųjų nuo melamino fondui. Kinijos valdžia nustatė, kad net 20 procentų pieno miltelius gaminančių kompanijų naudojo melaminu užterštas medžiagas. Skandalo dalyviams Kinijos teismas skyrė griežtas bausmes - trys asmenys nubausti mirties bausme, „Shijiazhuang Sanlu Group“ vadovė Tian Wenhua kalės iki gyvos galvos. Iš viso laisvės atėmimo bausmės skirtos 21 asmeniui.
 

©Įveikligą.lt

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 19 d., Antradienis