0

Ar žinote, kad margučiai senovėje buvo dovanojami kaip išpirka, kaip atsilyginimas už tai, kad išplakė verba, gerai išsupo sūpuoklėse ar tiesiog kaip Velykų dovana, suteikianti sveikatos. Šiandien margučių prasmė pamirštama ir ypač tada, kada jie numarginami nenatūrliais dažais, kurie patekę į mūsų skrandžius, sveikatos toli gražu nepadovanoja.

kiausinukai.jpgNatūralūs dažai

Tradiciškai kiaušiniai Lietuvoje buvo dažomi natūraliais dažais - ąžuolo ar juodalksnio žievės nuoviru, svogūnų lukštais, raugintais burokėliais, samanomis, ramunėlėmis, beržų lapais ir kitais dažomųjų medžiagų turinčiais augalais. Cheminiais dažais dažyti pradėta tik XIX a. pabaigoje.Daugelyje tautų šimtmečius žmonės dovanoja margučius vieni kitiems, linkėdami laimės, sveikatos, džiaugsmo. Dovanotam velykiniam kiaušiniui skiriama nepaprastai didelė reikšmė. Jis turi atnešti žmogui sveikatos. Todėl numarginkite kiaušinius natūrliais dažais, kurie nepakens sveikatai.

Ochros spalva: 4 puodeliai raudonųjų svogūnų lukštų. Kiaušinius virti pusvalandį arba valandą. Priklausomai nuo laiko, kiaušiniai įgaus skaisčiai raudoną arba tamsiai vyšninį atspalvį.

Aukso spalva: į karštą vandenį įberti 2 - 3 šaukštus geltonojo imbiero miltelių, užvirinti, kad spalva būtų intensyvesnė.

Rožinė spalva: išvirtus kiaušinius pamerkti į spanguolių arba raudonųjų burokėlių sultis.

Violetinė spalva: į karštą vandenį pamerkti žibuoklių žiedų ir palaikyti pernakt. Jei į vandenį įpilti šiek tiek citrinų sulčių, kiaušiniai nusidažys levandų spalva.

Mėlyna spalva: dvi smulkiai pjaustytos raudonųjų kopūstų galvos, 500 ml vandens ir 6 šaukštai baltojo acto. Šiame skystyje per naktį pamirkyti
kiaušiniai įgaus tamsiai mėlyną atspalvį.

Žalia spalva: į mišinį, skirtą violetinei spalvai gauti, įberti šaukštelį sodos arba išvirti kiaušinius su špinatais.

Levandų spalva: užmerkti kiaušinius raudonųjų vynuogių sultyse.

Pasteliniai atspalviai: švelniai rožinę ir žydrą spalvą gausite įtrynę kiaušinių lukštus sauja mėlynių arba spanguolių.

Smėlio spalva: 4 puodeliai geltonųjų svogūnų lukštų. Virinti pusvalandį arba valandą. Spalvos intensyvumas priklausys nuo lukštų kiekio ir virinimo laiko.

Tamsiai ruda spalva: išvirti kiaušinius 250 ml kavos.


Jeigu nusprendėte nusipirkti dažų margučiams, turite žinoti, kad kai kurie jų yra nekenksmingi, pagaminti iš augalų ar kitokių natūralių medžiagų. Šiais maistiniais dažais dažomi maisto produktai.

Pavyzdžiui, E100 - natūralus dažiklis gautas iš Dažinės ciberžolės (Curcuma longa ir Curcuma domestica) šaknų ir stiebo. Turmerikas tai neapdirbtas ekstraktas, o kurkuminas - išgrynintas junginys. Suteikia geltoną spalvą kario milteliams.

E120 - natūralūs raudoni maisto dažai išskirti iš vabzdžių Cocus cacti, gyvenančių ant skirtingų rūšių sukulentų.


Pavojingi, tačiau Lietuvoje leidžiami vartoti maisto dažikliai

Maisto priedai (konservantai, antioksidantai, dažai ir kiti) gali sukelti reakciją, kuri vadinama hiperjautrumo reakcija. Tokios reakcijos mechanizmą paaiškinti ne visada įmanoma, o tikros alergijos nustatyti nepavyksta: tiriant kraują neaptinkama specifinio imunoglobulino E (IgE), kuris susidaro prieš maistinius alergenus.

Maisto priedų sukeliama reakcija gali būti susijusi su jų farmakologiniu poveikiu organizmui. Tiesiog didesnis jų kiekis gali sukelti biologiškai aktyvių medžiagų išsiskyrimą iš organizmo ląstelių. Tokiais atvejais (kaip ir esant alergijai) gali atsirasti dilgėlinis odos bėrimas arba niežulys, kartais - virškinimo sutrikimas.

Pavyzdžiui, maistinis sintetinis (oranžinio atspalvio raudonas dažiklis) taip pat daro farmakologinį poveikį: pakeičia tam tikrų fermentų aktyvumą ir medžiagų apykaitos metu susidaro tam tikrų junginių. Tokiais atvejais vieniems žmonėms atsiranda dilgėlinė, kitiems - sloga, tretiems išprovokuojamas astmos priepuolis.

Tokią reakciją sukelia ir vienas žinomiausių geltonų maistinių dažų tartrazinas (E102).

Čia tik vienas iš daugelio E raidelėmis pažymėtų kenksmingų dažų. Daugiau apie juos skaitykite mūsų draugų svetainėje:

svmusu draugas.jpg


Skaitykite daugiau:

Kad šventės būtų jaukios ir neatimtų daug jėgų



Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 19 d., Antradienis