0

Lidso universiteto mokslininkai ištyrę 35 tūkst. moterų nustatė, kad 30 g skaidulų per dieną vartojančiomis moterims yra dvigubai mažesnė tikimybė susirgti krūties vėžiu negu 20 g ir mažiau skaidulų valgančioms moterims. Siekdamos sumažinti ligos tikimybę moterys turėtų vartoti daugiau skaidulų.

untitled.jpgEkspertai teigia, kad Tarptautinis epidemiologinių tyrimų žurnalas pateikia įrodymus, kad sveika mityba iš tiesų naudinga. Vidutiniškai kiekvienas Jungtinės Karalystės gyventojas per dieną suvartoja 12 g skaidulų. Norint per dieną suvartoti 30 g skaidulų, reikia pusryčiams suvalgyti daug skaidulų turinčių dribsnių, nuo baltos ar rudos duonos pereiti prie rupių miltų duonos ir mažiausiai penkis kartus per dieną valgyti daržoves bei vaisius.

Lidso universiteto Epidemiologijos ir biostatistikos tyrėjų komanda net septynerius metus stebėjo 35 tūkst. moterų valgymo įpročius bei sveikatos būklę. Moterų amžius buvo nuo 35 iki 69 metų. Dieta įvertinta naudojant 217 klausimų maisto klausimyną. Priešingai negu kituose atliktuose tyrimuose, tiriamųjų grupę sudarė ir moterys vegetarės bei raudonos mėsos nevalgančios moterys. E. Paukštės nuotr. Tyrimo, kurį iš pradžių rėmė Pasaulinis vėžio tyrimų fondas, eigoje 257 priešmenopauzės laikotarpyje esančioms moterims atsirado krūties vėžys. Tai buvo moterys, kurių organizme esantys baltymai išskirdavo didesnį energijos kiekį, o pačios moterys vartojo mažiau skaidulų bei vitamino C. Tačiau minėtas poveikis neužfiksuotas moterims pomenopauziniu laikotarpiu. Šioje grupėje krūties vėžiu susirgo 350 moterų.

Tyrėjai mano, kad tokį skirtumą gali lemti skaidulų poveikis organizme vykstantiems procesams, reguliuojantiems moteriško hormono estrogeno kiekį. Taip pat tyrėjai pažymi, kad pomenopauzinio laikotarpio grupei priklausančioms apkūnioms moterims gresia didesnė tikimybė susirgti krūties vėžiu.

 

Parengta pagal www.mokslasplius.lt

 

Grįžti

 

 

Rašyti komentarą


Security code  

2018 m. sausio 23 d., Antradienis