0

Jeigu šiuo metu Jums pradėtas gydymas ir esate sutrikę dėl diagnozės ir nežinios, jeigu manote, kad Jums apsilankius pas gydytoją lieka vis daugiau klausimų, mes Jums patarsime, ko nepamiršti paklausti gydytojo ir kaip sutvarkyti santykius su juo, jeigu bendravime iškilo nesklandumų.

Jeigu gyvenimas - šachmatų lenta, kas esate Jūs - šachmatininkas ar šachmatas? 

Jeigu ligos periodą prilygintume projektui, kurio pagrindinis tikslas - pasveikti, kuo Jūs būtumėte - projekto vadovu ar tiesiog darbuotoju? Jei aktyviai dalyvaujate sveikimo procese: užduodate klausimus, ieškote galimybių, svarstote alternatyvas ir su visais, kurie dalyvauja darbe, stengiatės palaikyti partneryste pagrįstus santykius, tuomet Jūs – „projekto vadovas“. Tačiau jei priimate pasyvią poziciją, vykdote „projekto vadovo“ (paprastai tai būna gydantysis gydytojas) nurodymus, nesijaučiate situacijos šeimininkas ir neprisiimate atsakomybės už sveikimo procesą, tuomet Jūs esate tik projekto darbuotojas. 

Kad ir kokią poziciją (aktyvią ar pasyvią) esate užėmęs šiandien, gydytojas onkologas Jums yra vienas svarbiausių žmonių. Bendraudami turite pasitikėti gydytoju, nebijoti užduoti klausimų ir, kiek įmanoma, dalintis informacija apie gydymą ir jo galimą šalutinį poveikį. 

Amerikos Vėžio Asociacija (angl. k. American Cancer Society) pateikia keletą rekomendacijų, kaip pacientams bendrauti su gydytojais onkologais: 

  • Nuolat fiksuokite savo kūno pokyčius: nuo miego įpročių iki galvos skausmo intensyvumo. Kiekvieno susitikimo metu papasakokite gydytojui, kokie ligos simptomai pasireiškia ir kokį šalutinį poveikį jaučiate. 

  • Aptarkite su gydytoju, kurie savijautos pokyčiai yra kritiniai ir apie kuriuos nedelsiant reikėtų informuoti gydytoją net ir laisvu nuo darbo metu. Pasiteiraukite, kokiu būdu galite susisiekti su gydytoju tiek darbo, tiek laisvu laiku. 

  • Paprašykite gydytojo papasakoti, kaip ligos ir gydymo eiga paveiks Jūsų kasdienį gyvenimą. Atvirai papasakokite apie savo įpročius bei pomėgius, net jei negalite jais didžiuotis, pvz., alkoholio vartojimas ar rūkymas. Nesiimkite patys spręsti, kas yra svarbu, kas - ne. Kuo daugiau kalbėsite, tuo labiau padėsite savo gydytojui. Juk Jūs komanda, kuri siekia bendro tikslo! 

  • Iš anksto užsirašykite klausimus ir atminkite, kad nėra kvailų klausimų! Po susitikimo su gydytoju Jums neturi likti klausimų ir, jeigu pokalbio metu Jums neaiškūs naudojami medicininiai terminai, būtinai paprašykite gydytojo juos paaiškinti. Klauskite tol, kol Jums bus atsakyta į visus klausimus.
     

Jei atsiranda įtampa tarp gydytojo ir paciento 

how_to_talk_to_doc.jpgTačiau kartais atsitinka taip, kad pacientui ir gydytojui sunkiai sekasi užmegzti ar išlaikyti ryšį. Reikėtų atminti, kad santykiai yra procesas, kuris priklauso nuo abiejų pusių pastangų ir noro. Jeigu nuogąstaujate, kad gydytojas Jums kažko nesako ar manote, jog skiria per mažai dėmesio, atvirai su juo pasikalbėkite. Svarbu, kad Jūsų tikslas būtų pagerinti situaciją, o ne priversti ką nors jaustis kaltu. Jei esate labai nusiminęs (-usi) dėl diagnozės, neslėpkite savo emocijų. Nėra gėda išreikšti savo jausmus, tačiau nepamirškite, kad gydytojas nėra atsakingas už tai, kad Jūs susirgote. Jis tik buvo tas žmogus, kuris pranešė diagnozę, arba yra tas, kuris stengiasi Jums padėti. 

Tačiau jeigu manote, kad santykiai su gydytoju nesiklosto taip, kaip Jūs norėtumėte, ir jei po susitikimų su gydytoju psichologiškai jaučiatės blogiau nei prieš jo vizitą, apgalvokite, ar padarėte viską, kad to nebūtų, ir net jei atsakymas būtų „Taip“, įvertinkite, kas svarbiau – „nudailinti“ santykiai ar gydytojo kompetencija?... Atsakymas glūdi Jumyse!
 

Parengta pagal American Cancer Society informaciją
 

Skaitykite daugiau: 

Gydytojai pataria

Padėk sau

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 29 d., Penktadienis