16

pexels photo 26739 mediumAmerikiečių psichologai tvirtina, kad perukas gali padėti greičiau užmiršti ligą, labiau pasitikėti savo jėgomis. Jeigu likimas lėmė, kad netekote plaukų, nenusiminkite, yra specialistų, kurie Jums padės ir draugų bei nepažįstamų rate jausitės puikiai. Gerai pritaikytas perukas atrodo natūraliai ir niekam nekyla abejonių, kad tai ne savi plaukai.

Žymus plaukų stilistas ir kirpėjas Džiuzepe Luppi teigia, kad kol kas nėra priemonių, kurios galėtų sustiprinti plaukus, jei žmogui yra taikomi gydymo metodai, po kurių plaukai nuslenka. „Meluoti nenoriu, kol kas šiuolaikinė medicina dar tokių vaistų neatrado, vienintelė išeitis, kol organizmas paveiktas chemoterapijos – perukas. Niekas nesustiprins plaukų, jei organizmas intensyviai kovoja su liga, pirmiausiai pats organizmas „atsikrato“ to, kas jam mažiausiai reikalinga, šiuo atveju, nors ir labai gaila, pirmiausiai plaukų“, – Įveikligą.lt sako specialistas.

Psichologai tvirtina, kad perukas gali greičiau padėti užmiršti ligą, labiau padėti pasitikėti savo jėgomis ir visas jėgas sutelkti sveikimui. Jeigu likimas lėmė, kad netekote plaukų, nenusiminkite, yra specialistų, kurie Jums padės ir draugų rate jausitės puikiai. Paskaitykite, ką Jums patars perukų salono „Plaukų magija“ direktorė Vilma Puodžiuvienė.

Kada prireikia peruko...

Gerai pritaikytas perukas atrodo natūraliai ir niekam nekyla abejonių, kad tai ne savi plaukai.

Dažnai moterys dėvinčios perukus pasakoja, kad aplinkiniai stebisi, kaip visada jos sugeba taip gražiai ir tvarkingai atrodyti. „Na, ir laiko susitaupo – užsidėjai pirštais perbraukiai ir eini. Jokių kirpyklų, dažų, minimalus plaukų priežiūros priemonių naudojimas, nereikia feno, kepurės. Tad jeigu tokie peruko privalumai, kodėl mano salonas neapgultas minios? Todėl, kad kai tu nusprendi pats nešioti peruką, tai ir matai tuos privalumus, o kai tai turi daryti iš būtinybės yra visai kitaip“, - pasakoja perukų salono „Plaukų magija" direktorė Vilma Puodžiuvienė.

Didžiausią dalį perukų salonų klientų sudaro žmonės, turintys laikinų bėdų dėl plaukų arba priversti visą gyvenimą dėvėti peruką. Visą laiką perukus nešioja tie, kuriems diagnozuota alopecija, po avarijų, nudegimų, galvos švitinimo. Laikinai dėvi perukus žmonės patyrę galvos operacijas ir onkologiniai ligoniai po chemoterapinio gydymo. Pasak V.Puodžiuvienės, šie žmonės nori neišsiskirti iš kitų, todėl renkasi perukus ir puikiai jaučiasi aplinkoje, kurioje dirba, ilsisi ar kitaip leidžia laiką.

„Sužinojus diagnozę – vėžys jau ir taip šokas, o dar moteriai sužinojus, kad besigydant nuslinks plaukai, visai apima panika. Kartais moterys derasi su gydytojais, kad šie leistų silpnesnius vaistus, nes bijo netekti plaukų... Tai su tokiomis nuotaikomis ateina moterys rinktis perukų. Ko jos tikisi? Atrodyti taip kaip ir atrodė prieš ligą. Nesvarbu, kad per gyvenimą teko keisti plaukų spalvas, kirpimus, moterys netekusios plaukų dėl vėžio tarsi sustingsta. Jos nenori, kad kas nors kreiptų dėmesį į pasikeitimus, jos bijo, kad visi mato, jog tai perukas. Todėl mūsų tikslas - uždėti peruką tokį, kuris kuo mažiau skirtųsi nuo natūralios šukuosenos. Tada moteris suvokia, kad ne taip viskas baisu, atranda kitas spalvas, kurios puikiai tinka, išryškėja įdomi akių spalva arba pagyvėja veidas“, - pasakoja V. Puodžiuvienė.

Iš ko gaminami perukai?

Pasak V. Puodžiuvienės, naujo, geros kokybės ir tinkančio žmogui peruko niekas nepastebės, o senus, sunešiotus visi mato: „Todėl susidaro įspūdis, kad sintetinis perukas labiau panašus į "kaltuną", o ne į plaukų šukuoseną. Ir pamatę tokius perukus, žmonės galvoja, kad visi perukai yra tokie neišvaizdūs". Pasak salono direktorės, perukų technologijos nuolat tobulėja ir jie mažai kuo skiriasi nuo tikrų plaukų.

Perukai būna pagaminti iš natūralių ir sintetinių plaukų. Sintetinis pluoštas būna įvairus: kartais perukas gaminamas iš vieno pluošto, o kartais sintetiniai pluoštai maišomi. Nuo to priklauso peruko vaizdas. Kaip ir kiekvieno mūsų plaukai turi skirtingą struktūrą ir vaizdą, taip ir gaminant perukus stengiamasi gauti kuo natūraliau atrodantį peruką. Šiuolaikiniai perukai mažai skiriasi nuo natūralių plaukų. Būna atvejų, kada perukų gamintojai klientui pageidaujant pagamina perukus iš jo plaukų.

Perukų mados yra tokios pačios, kaip ir kirpimų. Kadangi visos moterys nori atrodyti taip, kaip atrodė prieš ligą ir jos gydymą, tai ir perukai gaminami tokie, kad būtų artimiausi jų natūralių plaukų kirpimui bei dažymui. Yra specialūs perukai vyrams, mažiems vaikams ir paaugliams.

Užsienyje yra siūlomos kepuraitės, prie kurių galima pritvirtinti dirbtinius plaukus. Tai tinka daugiau vasaros metu arba būnant namuose. Lietuvoje moterys tokias prekes renkasi retai.

Perukų priežiūra

Salonuose prekiaujamų sintetinių perukų priežiūra nėra sudėtinga. „Kuo mažiau prie peruko lendi, tuo ilgiau jis gražiai atrodo“, - sako V.Puodžiuvienė. Pasak jos, perukus galima plauti drungname vandenyje. Tam yra skirti specialūs šampūnai, bet tinka ir namuose turimas šampūnas“. Žinoma jis turėtų būti ne gydomasis ar nuo pleiskanų, bet skirtas silpnesniems ar dažytiems plaukams. Išplovus reikia leisti išdžiūti natūraliai. Negalima naudoti feno, karštų sukimo įrankių. Peruko priešas - karštis. Reikia saugoti peruką nuo garų, gaminant valgį; vengti laužų, žvakių, liepsnos", - pataria „Plaukų magijos" savininkė. Saulės karštis perukams nekenkia. Kirpėjas reikalingas tik tada, kai reikia pakirpti per ilgus kirpčiukus ar nusidevėjusias vietas. Sintetinių perukų nei sukti, nei dažyti negalima, nors jau pasirodo perukai – naujienos, kuriuos galima sukti.

Salono darbuotojai mielai padeda besigydantiems

„Mes aptarnaujame klientus individualiai. Jei klientas pageidauja, užrakiname duris ir užstatome širmą. Dažnai moterys nenori demonstruoti savo plikos galvos. Mes gerbiame jų norus", - pasakoja ponia Vilma.

Taip pat, jei ligonis silpnas ir negali pats atvykti pasimatuoti perukų, yra galimybė perduoti keletą perukų giminaičiams, kurie nuvežtų ir padėtų išsirinkti. „Būna ir taip, kad ne visiems po chemoterapijos nuslenka plaukai. Tada, jei moteris buvo pas mus pirkusi peruką ir jo nenešiojo, priimame jį atgal", - sako salono direktorė.

„Moterys pasakoja savo ligos istorijas. Būna ašarų, nevilties, pykčio. Sunku. Kartais ir aš grįžusi namo verkiu. Ko gero išklausymas irgi paguoda ir mūsų darbo dalis", - sako V. Puodžiuvienė.

Kiek kainuoja dirbtiniai plaukai?

Perukų kainos svyruoja nuo 60 iki 1500 litų. Kaina priklauso nuo perukų gamintojo, nuo gamybos būdo: jei jis rankų darbo, ar pagamintas masinio siuvimo būdu, sintetinis ar natūralių plaukų perukas. Geros kokybės peruką galima nusipirkti už 260-650 Lt. „Jei perukas pigesnis, tai nebūtinai reiškia, kad jis blogesnis. Jie kainuoja pigiau todėl, kad jiems taikomos išpardavimo ar kitokios nuolaidos. Mūsų salonas besigydantiems žmonėms ir pastoviems klientams taiko 10 procentų nuolaidą“, - pasakoja perukų salono „Plaukų magija“ savininkė V. Puodžiuvienė.

Jei nusprendėte rinktis peruką, siūlome 5 patarimus, kurie Jums pagelbės:

1. Peruką geriausiai rinktis dar prieš gydyma. Perukų salonų specialistai rekomenduoja peruku susirūpinti kol yra plaukai, tada salono darbuotojams būna lengviau pritaikyti šukuosenas ir spalvą. „Taip pat jei neturime reikiamos prekės, ją užsakome“, - sako Vilma Puodžiuvienė. Tačiau jeigu to nepadarėte prieš netenkant plaukų, nenusiminkite, Jums mielai pagelbės salono specialistai ir padės išsirinkti Jums labiausiai tinkantį peruką.

2. Patariama rinktis trumpų plaukų šukuoseną. Taip lengviau ir save, ir aplinkinius pripratinsite prie pasikeitusio Jūsų įvaizdžio. Žinoma, jei trumpi plaukai labai netinka, specialistai Jums parinks ilgų plaukų šukuoseną. Manoma, kad trumpas perukas yra daug patogesnis ir praktiškesnis. Ilgų plaukų perukai nepraktiski todėl, kad jų galai pastoviai turi kontaktą su drabužiais ir nuo to daug greičiau susidėvi. Viršus išlieka gražus, o galai nušiūra. Tada specialistai rekomenduoja peruką pakirpti ir jis tampa trumpų plaukų peruku.

3. Perukas turi laikytis stabiliai ir nereikia peruko „užsidėti“ ant ausų kaip kepurės. Dažnai moterys taip daro, nes bijo, kad jis gali nukristi nuo galvos. Toks perukas yra per didelis. Jei perukas per mažas, jis kyla į viršų. Specialistai parinks Jums tinkamą dydį.

4. Ypatingą dėmesį reikia atkreipti į tai, kad užsidėjęs ant galvos peruką, žmogus turi jaustis smagiai.

5. Peruko spalva neturėtų paryškinti Jūsų blyškumo, kurį įgavote po ligos. Specialistai Jums padės pritaikyti tinkamą spalvą ir jaustis gražiai.


©Iveikliga.lt


 

Rašyti komentarą


Security code  

Komentara  

#16 Ausra 2012-07-17
Turiu gerus plaukus,bet kiek kerpuos niekas negali normaliai apkirpt,noriu kartais peruko,bet bijau ,kad sveiki plaukai nepradetu slinkt.
Quote
#15 panele 2010-11-09
as nuo mazumes neturiu plauku ir nesergu sunkia liga, esu sveika, bet jie neauga ir priezastis kodel, neaiski iki siol.todel taip pat nesioju peruka, teko nesioti sintetini, dabar jau ketvirti metai nesioju naturaliu plauku peruka kuri pagal uzsakyma moterys individualiai padare, likau labai patenkinta. gal kas zinote ar yra kaune kas individualiai uzsiima peruku darimu is naturaliu plauku?
Quote
#14 Laimutei 2010-03-04
Gal susisiekite su salonu, apie kuri cia rasoma? Man atrodo jie labai profesionaliai dirba.
Quote
#13 Laimute 2010-02-04
Kas galėtų iš mano plaukų padaryti peruką mano sesei?
Quote
#12 Rasita 2010-01-03
Mano mamyte ir susirgo sia liga, kur reikalingas perukas ir norejau paklausti tai ar yra Kaune dar V. Puodziuvienes "Plauku magijos " peruku parduotuve?
Quote
#11 Irgi_alopecija 2009-10-28
Jau 5 metai esu be plaukų ir galiu pagirti, kad Kaune V. Puodziuvienes salone tikrai geriausias aptarnavimas. Buvau pakraupus, kai Akropoly norėjau pasimatuoti peruką, jie neturėjo nei širmos nei kepurėlių. Visiems praeiviams viskas matosi. Kažkaip nejauku ir nieko nepirkau...
Quote
#10 (: 2009-10-18
Ilgai rinkausi peruka. Kaip jau S.K. rase. Galva-kopustas. Bet vazinejau tai i kauno akropoli, tai i baze, ir pagaliau issirinkau. Ranku darbo perukas. Atrodo geriau negu mano buve plaukai :)
Quote
#9 alopecia 2009-10-01
V. Puodziuviene labai maloni moteris, deja, isvaziavus i uzsieni, su ja nebetenka bendrauti, tai perukus perku internetu per ebay, kokybe nenusivyliau :)
Quote
#8 S.K. 2009-07-31
neprisirenku peruko. Esu smulkių veido bruožų. Kiek besimatavau daro galvą- kopūstą. Labai svetima sau ir dar prideda solidumo. Nešioju skarytes.
Quote
#7 tina 2009-06-18
O aš peruką pirkau Šiauliuose, "Saulės mieste" esančioje perukų parduotuvėje.Kadangi prieš susergant šia baisia liga turėjau ilgus tamsius plaukus,prisiderinti peruką nebuvo lengva. Tiesą pasakius, tokio, kokio norėjau negavau. Išsirinkau labiausiai panašų į buvusius plaukus. Iš viršaus atrodo dar nieko, bet ta vieta , kur peruko plaukai liečiasi su rūbais, žiauriai veliasi, iš apačios atrodo kaip kaltūnas. Gal kas galėtų patarti kaip,prižiūrėti ilgų paukų peruką .
Quote
2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis