0

Informacijos kiekis ir pateikimo būdas priklauso nuo vaiko amžiaus ir intelektinės raidos. Tačiau visada tinkamiausias yra atviras, tiesus ir švelnus pokalbis.

Nuo gimimo iki dvejų metų

Iki dvejų metų vaikai nesuvokia, kas tai yra onkologinė liga. Jiems svarbu tik tai, kas vyksta, pvz., išsiskyrimas su tėvais. Vaikai, kuriems jau sukako metukai, atkreipia dėmesį į tai, kas vyksta aplink, ir stengiasi tą vyksmą paveikti. Jie jaudinasi apžiūrų ir procedūrų metu, verkia, stengiasi ištrūkti.

Pusantrų metų ir vyresnis vaikas jau yra pasiruošęs suprasti, kas vyksta aplink. Nesakykite vaikui, kad jūs einate ne į ligoninę, kai jūs būtent ten ir einate, arba kad procedūra nebus skausminga, jeigu tikrai žinote, kad skaudės. Būkite sąžiningi su vaiku. Pavyzdžiui, pasakykite, kad kai yra leidžiami vaistai, skauda tik akimirką ir kad galima verkti. Leiskite vaikui suprasti, kad jūs žinote jo išgyvenimus ir priimate jį tokį, koks jis yra. Tai padidins vaiko pasitikėjimą jumis. Vaikui, sergančiam onkologine liga, svarbu leisti iš dalies kontroliuoti tai, kas vyksta, žinoma, jei tai netrukdo gydymui. Pavyzdžiui, jei vaikui yra būtina išgerti vaistų, gerai, jei jis pats nuspręs, kuo užgerti - apelsinų ar persikų sultimis.

Nuo dvejų iki septynerių metų

Vaikai nuo dvejų iki septynerių metų jau gali geriau suvokti savo ligą. Tokio amžiaus vaikai galvoja, kad pasaulis sukasi aplink juos, o įvykius skirsto pagal tam tikrus konkrečius požymius, tad ir jų ligos suvokimas susijęs su kokiu nors konkrečiu veiksmu, pavyzdžiui, su tuo, kad reikia gulėti lovoje arba pietums valgyti sultinį. Vaikai dažnai galvoja, kad ligos priežastis - netikęs poelgis, ir kad pasveikstama savaime arba laikantis tam tikrų nurodymų.

Labai svarbu tokio amžiaus vaikui paaiškinti, kad tai, kas su juo vyksta, niekaip nėra įtakota jo ankstesnio elgesio, ir kad nei liga, nei gydymas nėra bausmės už padarytas klaidas. Taip pat būtina sąžiningai ir realistiškai papasakoti apie būsimas medicinines procedūras ir dar kartą užtikrinti, kad tai nėra bausmė už netinkamą elgesį.

Labai svarbu kuo paprasčiau paaiškinti ligą. Pavyzdžiui, dvejų-septynerių metų vaikai jau supranta, kas yra gėris ir blogis, tad ir ligą vaikui suprasti lengviau kaip „gėrio ir blogio kovą", kurioje „gerosios" ląstelės kovoja su „blogosiomis", ir kad išgėrus vaistų, „gerosios" ląstelės tampa stipresnės, įgyja daugiau gyvybės ir nugali „blogąsias".

Nuo septynerių iki dvylikos metų

Vaikai nuo septynerių iki dvylikos metų yra pajėgūs suvokti tarpusavio ryšius tarp įvykių, taigi jie jau gali suvokti ligą kaip simptomų kombinaciją. Tik labai retais atvejais jie savo ligą suvokia kaip kokių nors poelgių pasekmę. Vaikai jau supranta, kad yra būtina naudoti vaistus ir daryti tai, ką liepia gydytojas.

Tokio amžiaus vaikams galima daugiau ir išsamiau pasakoti apie ligą, tačiau būtina kalbėti jiems suprantama kalba ir naudoti palyginimus. Pavyzdžiui, jūs galite sakyti, kad skirtingos kūno ląstelės atlieka skirtingą darbą. Panašiai, kaip ir žmonės, šios ląstelės turi dirbti kartu, kad pasiektų geriausių rezultatų. O auglio ląstelės yra tos, kurios trukdo „gerų ląstelių" darbui. Vaistai padeda įveikti auglio ląsteles ar „blogąsias“ ląsteles, kad „gerosios“ galėtų sėkmingai toliau dirbti.

Nuo dvylikos ir vyresni

Daugelis dvylikos metų ir vyresnių vaikų yra pajėgūs suvokti priežastinius ryšius tarp įvykių. Todėl kalbantis apie ligą nėra būtina remtis tik vaikų patirtimi: paaugliai gali suprasti situaciją, kurioje iki šiol jiems neteko būti. Tokio amžiaus vaikai supranta ne tik specifinius ligos simptomus ir apribojimus kasdieninėje veikloje, bet jau supranta minėtų simptomų priežastis. Vaikai pajėgūs suprasti, kad šie simptomai kilo dėl pakitusių ląstelių normalaus organizmo funkcionavimo sutrikdymo. Taigi, onkologinę ligą galime paaiškinti kaip normalių ląstelių virsmą „kitokiomis", tokiomis, kurios auga greičiau nei normalios, įsiskverbia į kitas kūno dalis ir pažeidžia normalų tų kūno dalių funkcionavimą. Tuomet gydymą galima aiškinti kaip tų „kitokių" ląstelių naikinimą, būtiną, kad organizmas galėtų vėl normaliai funkcionuoti.

 

Grįžti

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis