0

BBC pranešė, kad morkos turi priešvėžinių savybių, tačiau jos išlieka, jei morka, prieš termiškai ją apdorojant, nėra smulkinama. Mokslininkai nustatė, kad nesmulkintose morkose net iki 25 proc. daugiau išlieka kovai su vėžiu svarbios medžiagos falkarinolio. 

Niukastlio (Newcastle, Didžioji Britanija) universiteto tyrėjas dr.Kirstenas Brandt sako, kad verdamos nesmulkintos morkos ne tik išlaiko daugiau naudingų medžiagų ir junginių, bet ir geresnį daržovės skonį. „Viskas, ko jums reikia, kad būtumėte sveikesni - tai įsigyti didesnius puodus“, - juokauja mokslininkas.

Tyrėjams jau ankščiau buvo žinoma, kad karštis išardo daržovėse esančius naudingus žmogaus sveikatai junginius ir vitaminus, bet šis tyrimas parodė, kad verdant nesmulkintas daržoves, jų maistinė vertė yra kur kas didesnė nei tų, kurias prieš verdami supjaustome.

Niukastlio universiteto tyrimo išvados bus pristatytos maisto ir sveikatingumo konferencijoje, kuri vyks Prancūzijoje. Prieš ketverius metus šio universiteto mokslininkai kartu su kolegomis iš Danijos nustatė, kad falkarinolis kovoja su vėžiu. Atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad žmonės, valgantys daug morkų, iki 40 proc. mažiau rizikuoja susirgti vėžiu. Pasak mokslininkų, didžiausias šios ligos priešas yra falkarinolis, apsaugantis daržoves nuo grybelinių ligų. Tiesa, kol kas ištirtas tik jo poveikis žiurkėms. Į klausimą, ar šis junginys bus veiksmingas ir žmonėms, tyrinėtojai dar negali atsakyti, tačiau stebėjimai rodo, kad tai visiškai tikėtina.

Morkose yra daug karotino, kuris organizme virsta vitaminu A, dar vadinamu grožio vitaminu. Be to, morkose gausu B grupės vitaminų, vitamino PP, E, C, jodo, kalio, fosforo, vario ir kitų mikroelementų. Jose yra nemažai ląstelienos, kuri šalina iš organizmo toksinus ir šlakus, sugrąžindama veido skaistumą. O norintys turėti sveikus dantis ir dantenas turėtų kuo dažniau graužti šią daržovę. Morkos nuvalo emalį ir pašalina mikrobus, sukeliančius kariesą ir dantenų uždegimus.

Mokslininkai spėja, kad tikrieji vėžio priešai yra ne vitaminai ar kitos maisto medžiagos, o natūralūs pesticidai. Šis atradimas gali padėti išsiaiškinti, kodėl valgyti daržoves kur kas saveikiau, neivartoti sintetinius maisto papildus ir vitaminus.

 

Parengta pagal:

S. Barbour, Cancer boost from whole carrots, BBC NEWS, birželio 16 d., http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8101403.stm
„Norite būti gražūs - valgykite morkas. Norite būti sveiki – valgykite morkas“, http://www.naturele.lt/

 

Skaitykite daugiau:


Maitinkitės sveikai

Augalai gydo

Gydytojai pataria

 

Rašyti komentarą


Security code  

2024 m. kovo 19 d., Antradienis